НА ИВИЦИ СУКОБА: Пентагон потврдио нагомилавање војске дуж руске границе, НАТО авиони опасно близу руских!

Theater Reserve Force

Пентагон је потврдио нагомилавање војске дуж руске границе како би се обезбедили дугорочни „мир и стабилност“ у региону, известили су руски медији.

Москва је претходно оптужила НАТО за значајно повећање ваздухопловне активности и обавештајних летова у зони границе, пренела је Раша тудеј.

Представник Пентагона рекао је за РИА Новости да је војно присуство Алијансе повећано, али да се све операције спроводе крајње транспарентно.

Садашњи напори Европске команде америчких оружаних снага у складу су са операцијом „Атлантска решеност“ и демонстрирају америчку „посвећеност заједничкој безбедности НАТО, дугорочном миру и стабилности у региону, посебно у светлу руске „умешаности у Украјини“, рекао је званичник Пентагона.

Америчка операција „Атлантска решеност“ подразумева настојања САД да подрже своје НАТО савезнике и партнере у Европи, што значи стално присуство копнених снага у Пољској и у региону Балтика, као и одржавање поморских вежби у Црном мору.

Авиони НАТО „опасно близу“ руских авиона

Руске мисије су „ризичне, колико се и летови авиона НАТО близу руске границе могу сматрати ризичним“

Генерал пуковник Михаил Мизинцев, шеф Контролног центра за националну одбрану, изјавио је, претходно, за агенцију Блумберг, да присуство НАТО у Источној Европи почиње да представља забринутост за Москву.

Генерал је указао да су се летови НАТО дуплирали на око 3.000 ове године.

Мизинцев је рекао да су страни авиони, у периоду 2013-2014, летели „опасно близу“ руских авиона у најмање 55 случајева, на раздаљини мањој од 100 метара.

Руске мисије су „ризичне, колико се и летови авиона НАТО близу руске границе могу сматрати ризичним“, казао је Мизинцев.

(Танјуг)