Николић: „Имам план за Косово којим нико неће бити задовољан“

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolic, smeje se tokom danasnje sednice Skupstine Srbije. (BETAPHOTO/VLADIMIR MILOVANOVIC/ZM)

НАЦРТ нове политичке платформе за статус Косова и Метохије у оквиру Србије, предложиће председник Томислав Николић премијеру Александру Вучићу почетком идуће године, сазнају „Новости“.

Идеја шефа државе је да то буде оквир који би требало да доради Влада и да га изнесе пред Скупштину Србије.

Према нашим информацијама, са новим стратешким документом држава ће изаћи пред јавност када Брисел јасно саопшти шта конкретно очекује од Србије кад је у питању коначни статус КиМ. Тачније, када ЕУ обелодани да Србија мора да потпише правно обавезујући уговор о нормализацији односа са Косовом.

План је да нову косовску платформу наши државници заступају и у предстојећим преговорима с Бриселом.

Николић сматра да би Србија требало поново да повуче „црвену линију“ и изнесе „последњу понуду“ испод које неће ићи, пошто, по њему, постоји опасност да нас Брисел суочи са захтевом да се одрекнемо Косова да бисмо постали чланица ЕУ.

У разговору за НИН, председник је и обелоданио стратегију:

БРИСЕЛ ДА БУДЕ ИСКРЕН НИКОЛИЋ објашњава да је Србији основни циљ чланство у ЕУ, али да Брисел „мора да покаже да ли искрено са нама преговара, да ли нас хоће или не“. – Ако заиста услов за чланство буде да признамо независност КиМ, то је знак да нас ЕУ неће. Врло је тешка и одлука о заједничкој спољној политици ЕУ и то су две ствари на којима је инсистирао Јоханес Хан. О те две ствари Влада мора да има јасан став, је ли спремна на то или не.

– То ће бити мој предлог Влади. Ако не постигнемо јединство, ја више ништа не могу да учиним за Косово, јер у мојим рукама није ни спољна ни унутрашња политика. Од мене се очекује да имам став и спреман сам, као и у случају претходне платформе о Косову, да предложим иницијални текст и да ми Влада каже шта је за њу могуће, а шта није. Да дођемо до заједничког решења и да за то тражимо и подршку у међународним круговима.

Николић сматра да завршетак преговора са ЕУ стоји над Србијом као Дамоклов мач над главом.

– Да ли ће услови бити признавање независности КиМ, или да се понашамо као да поред нас постоји независна држава коју нисмо признали? У многим организацијама нас више и не питају – Косово је члан Међународног олимпијског комитета, а огроман је притисак и на Савет Европе…

Николић је рекао да је са премијером о томе разговарао у назнакама и да очекује истоветан став.

– Поставља се питање тренутка изласка са нашим решењем. За њега, бар у прво време, сигурно неће бити подршке, посебно оних држава које су признале независност КиМ. То ће бити велика борба, јер ће то бити и наш коначан уступак, а за оне који су признали Косово, то ће бити одузимање нечега на шта је Приштина апсолутно рачунала. Тим решењем нико неће бити задовољан.

П.В. – НОВОСТИ