Томислав Николић Ли Кећијангу: У Креманском пророчанству пише да ће доћи жути људи са истока, који ће завладати светом и пити воду са Мораве

SRBIJA KINA POSETA

БЕОГРАД – Премијер Кине Ли Кећијанг, који данас наставља званичну посету Србији, састо се с председником Србије Томиславом Николићем у палати „Србија“, а затим ће са српским премијером Александром Вучићем отворити мост Земун – Борча.

 

Председник Николић рекао је да Кина и Србија настављају оно што је разније започето.

„Драго ми је што настављамо пријатељство које су започели људи пре нас“, рекао је Николић на почетку разговора са кинеским премијером Ли Кећангом“.

„Кина је пример колико смо погрешних модела држава изабрали и погрешним моделом смо себе уназадили. Држава се склањала од привреде и пуштала капиталу да сам одлучује без планирања“, навео је Николић.

Кинеска држава је увек била заинтересована како ради привреда и веома мудро усмеравала привреду и зато су кинески инвеститори широм света, рекао је председник Србије Томислав Николић.

„Мислим да сте имали успешан разговор, да сте наишли на различите реакције у Европи, неки који мисле да су много велики желе да минимирзирају значај Кине у Европи“, додао је Николић.

Николић је подсетио да су кински капитал и инвеститори широм света. „Честитам вам нја ономе што сте урадили у Африци, у Латинској Америци, остала је још Европа“, подвукао је Николић.

„То је једини континент који има негативну стопу раста, зато што ми Европљани мислимо да ћемо увек бити најјачи, најпаметнији и најбогатији, а да ће други да раде за нас – да копају руду, снабдевају енергентнима, други да за нас производе јефтино, а ми да продајемо скупо“, испричао је Николић.

Председник Србије је подсетио да је Кина једина остала уз Кубу, када су јој САД увеле санкије, а јуче смо сазнали да ће САД и Куба обновити дипломатске односе.

„То је само знак да је Кина десетинама година била паметнија од других, али то је мудрост која се наслеђује од цивилизације“, навео је Николић.

Кина у Креманском пророчанству

„Пре 200 година био је код нас један мудар, али неписмен човек, а био је пророк. Никада није чуо за Кину, али је рекао: ‘Доћи ће људи са истока, жути људи, и завладаће светом. Они ће пити воду са српске реке Мораве“, испричао је председник Томислав Николић делић Креманског пророчанства Митра Тарабића.

„Отишли смо даље него што је наш пророк прорекао. Невероватно је како водите своју државу и народ“, додао је Николић у разговору са кинеским премијером.

Кинески премијер је одговорио да Кина жели да пије воду и са Мораве и са Дунава и позвао председника Николића да заједно пију воду са реке Јангце.

Кинески премијер Ли Кећанг је оценио посету Србији као веома успешну и додао да се залаже за унапређење односа између Кине и европских земаља.

Кинески премијер Ли Кећијанг рекао је данас да Кина цени балансирану стратегију Србије између истока и запада и спремност српске стране да буде стратешки стуб у сарадњи између Кине и ЕУ.

Ли је током сусрета са председником Србије Томиславом Николићем рекао да је традиционално пријатељство између две земље сада на највишем нивоу.

„Мислимо да свака земља била она на истоку или западу даје свој допринос цивилизациији света.Ми ћемо заједно да пијемо воду са Мораве и Дунава као што сте поменули. И европске земље, укључујући и Србију, су добродошле да дођу у Кину да заједно пијемо воду из реке Јангце“, рекао је Ли.

Он је изразио задовољство што је имао прилику да посети Србију и пренео је поздраве кинеског председника Си Ђинпинга.

Ли је рекао да је Самит Кине и земаља централне и источне Европе био веома успешан, а да сарадња са тим земљама представља део сарадње са ЕУ.

Према његовим речима, Кина је и даље земља у развоју.

„После реформи и отварања према свету ми смо фокусирани на економски развој и побољшање животног стандарда грађана. Пред нама је дуг пут и сарадња између Кине и Европе“, рекао је ЛИ, додавши да је ЕУ највећи трговински партнер Кине.

Председник Николић претходно је разговарао са члановима делегације „China Machinery Engineering Corporation“, која у Србији ради на обнови ТЕ „Костолац“, а коју је предводио председник корпорације, господин Жанг Чун.

Током разговора, председник Николић и чланови делегације, коју је предводио председник корпорације Жанг Чун, констатовали су да се радови на првој фази пројекта „Костолац“ увелико успешно одвијају, а кинески партнери су истакли задовољство што је јуче постигнут споразум о реализацији друге фазе радова на Термоелектрани „Костолац Б“, саопштено је из Председништва.

Жанг Чун је захвалио председнику Николићу на личној подршци и истакао да је „China Machinery Engineering Corporation“ заједно са својим партнерима веома заинтересована да и даље инвестира у Србији.

Он је рекао да његова корпорација планира да гради термоелектрану у Новом Саду, а такође да је једна њихова експертска група успоставила контакт са ФАП-ом, како би заједно пронашли начин како да се поново покрене производња у том предузећу.

Николић је рекао да су кинеске компаније које послују у Србији доказале колико су брзе и ефикасне на извођењу инфраструктурних радова, али да би, осим тога, заједно са српским фирмама могле пронаћи заједнички интерес улагањем и у производњу.

(Новости-РТС)