Владимир Путин нацији: Запад жели да окује руског медведа и извади му зубе (ВИДЕО)

русија медвед

Председник Русије Владимир Путин обратио се нацији у годишњој конференцији за новинаре, која је трајала три и по сата. У центру пажње медија су била питања која се тичу сложене економске ситуације у Русији и међународна питања, у првом реду Украјина. Путин је говорио и о руском гасу, протестима, али и љубавном животу.

Путин је почео обраћање говорећи о рубљи и нафти.

Руски председник, упкос сложеној ситуацији у којој се налази привреда Русије, очекује раст бруто домаћег производа (БДП) за ову годину од 0,6 одсто.

Он је данас, на годишњој конференцији за новинаре, подсетио да је за 10 месеци БДП Русије повећан 0,7 одсто у односу на исти период прошле године.

– Садашња ситуација последица је  спољашњих фактора, али ни ми сами нисмо много урадили – рекао је Путин.

Он је додао да је руски БДП за 10 месеци забележио раст од 0,6-0,7 одсто.

Руски председник је такође рекао да руска Централа банка неће безглаво расипати резерве, које сада износе 8,3 трилиона рубаља.

Председник је такође обећао да ће будет бити реализован са суфицитом, који ће, према прелиминарним подацима, достићи 1,9 одсто БДП.

– Ово што се дешава није криза у Русији. Зовите како хоћете, али није криза – рекао је Путин.

Он је рекао да верује да ће морати да интервенишу како би се борили против инфлације и одржали рубљу.

– Цене нафте и гаса, то мора влада да реши. Морате да радите ручно, морате да водите о томе рачуна сваког дана, сваке недеље – рекао је Путин.

Сматрам да Централна банка Русије и влада предузимају адекватне мере за регулисање ситуације на тржишту, али има питања и за њих првенствено о благовремености и квалитета предузетих мера, али у целини су адекватне и правилно примењене“, нагласио је шеф државе на годишњој конференцији за новинаре.

Он је додао да Банка Русије не намерава да без размишљања троши своје резерве.

Девизне резерве се Централна банка користи за интервенције на тржишту у циљу регулисања курса рубље. У последњих календарских дана ЦБ је продала 10,3 милијарде долара, подсетио је Интерфакс.

„Запад жели да окује медведа”

Говорећи о међународним односима, Путин је констатовао да су, чим је срушен Берлински зид, између Русије и Запада почели да се дижу нови зидови. Доказ за то је ширење НАТО на исток.

– Шта је то, ако није зид? И постављање система противракетне одбране дуж наших граница – зар то није зид? –  казао је Путин.

Он додаје да они покушавају да ставе медведа у ланце, али неће то успети.

– Увек ће покушати да медведа (симбол Русије) ставе под ланац. Можда би требало да медведа оставе на миру. Ми само бранимо свој суверенитет и независност – рекао је Путин.

– Западни партнери су одлучили да су они империја, а сви остали вазали. Нису престали да дижу зидове упркос сви нашим покушајима да сарађујемо са Европом и светом. најбољи начин је, међутим градити јединствено безбедносно пространство и економске слободе –  рекао је Путин на годишњој конференцији за новинаре.

По његовим речима, после пада зида, догодила су се два таласа ширења НАТО.

Путин је одречно одговрио на питање да ли су санкције против Русије „цена за Крим“, додавши да је то цена коју Русија плаћа због жеље да се „очува као нација и цивилизација, као држава“.

„Нема дворских преврата, немамо двор”

Руски председник Владимир Путин поручио је данас да у Русији нису могући дворски преврати.

„У Русији су немогући дворски преврати, јер нема дворова. Стабилност у земљи заснована је на подршци народа“, рекао је Путин на редовној годишњој конференцији за новинаре у Москви. Он је, такође, одговарајући на питање ТВ водитељке Ксеније Собчак, рекао да се нико од представника власти не бави организацијом прогона представника опозиције.

„Руски гас најсигурнији, гас може до Србије преко чворишта на граници Турске и Грчке”

Могућност изградње европског гасног чворишта на граници Турске и Грчке

зависиће од жеље ЕУ, а Русија је, са своје стране спремна да ради у правцу његове реализације, рекао је данас председник Русије Владимир Путин.

У скоријој будућности неће бити јефтинијег нити стабилнијег снабдевања гасом од онога које нуди Русија.

– Да ли је могућ тзв. европски хаб на граници Турске и Грчке? То не зависи од нас, већ од наших европских партнера. Да ли оне желе да имају сталне, гарантоване испоруке гаса из Русије, без транзитних ризика? Ако желе, онда ћемо радити на томе. Тада можемо преко Грчке да уђемо у Македонију, даље у Србију. Можемо поново да стигнемо до Баумгартнера у Аустрији (до овог места је требало да иде и Јужни ток). Ако не желе – онда нећемо радити –  рекао је Путин на редовној годишњој конференцији за новинаре.

Руска агенција Тасс подсећа да је Путин почетком децембра у Турској објавио да Русија у постојећим условиам не може да настави са изградњом Јужног тока, пре свега због неконструктивног става ЕУ.

На питање украјинског новинара колико је као председник државе и врховни главнокомандујући послао оружја и војске у Украјину, и шта ће рећи породицама погинулих официра, Путин је казао да у Украјини ратују „добровољци, а не плаћеници“.

Говорећи о ратним заробљеницима који се налазе у руским затворима, Путин је рекао да се против њих води истрага због учешћа „у терористичким нападима“.

Не брините: Вољен сам, и волим

Председник Русије Владимир Путин уверио је данас представника медија да је у његовом приватном животу све у реду – да је вољен и да воли.

– Све је у реду, не брините –  рекао је Путин на редовној годишњој конференцији за новинаре у Москви.

Он је препричао како га је једном приликом пријатељ питао за ситуацију на љубавном плану.

– Он ме пита: Имаш ли неку љубав? Ја кажем: У ком смислу? Па, да ли волис неког? Па -да. А тебе да ли неко воли? Одговарам – да  – рекао је Путин, додавши да је пријатељ после тога осетио олакшање.

Он је додао да је са бившом супругом Људмилом у пријатељским односима, да се са ћеркама виђа иако не довољно често.

Упитан да ли планира да се поново кандидује за председника, Путин је одговорио да је још рано говорити о томе ко ће да се кандидује за место шефа државе 2018. године.

– Мислим да је још рано да се доносе одлуке о кандидатури за председника. Шеф државе је увек одговоран за оно што се дешава у земљи – рекао је Путин.

Годишња коференција, не и најдужа

Јубиларна десета годишња конференција за новинаре руског председника Владимира Путина завршена је, а за три сата и десет минута, колико је трајала, први човек Русије одговорио је на питања 39 новинара.

Ове године конференција је трајала сат мање него прошле, преносе руске агенције, наводећи да је још недодирљив рекорд из 2008. када је говорио четири сата и 40 минута.

Најдужа до сада конференција била је она 2008. године и трајала је четири сата и 40 минута.

Конференцију за новинаре завршио је честитајући представницима медија Нову годину.

Пажњу медија је привукао и трејлер на руским ТВ станицама који је најављивао Путинову конференцију.

Веза са Словенима

Владим Путин је рекао да нико не може да уништи везу која постоји између Русије и Словенских народа у Европи. Та веза јје духована и несаломива, рекао је Путин.

Засмејао новинаре

Право да постави питање Путину је имало 1.259 акредитованих новинара.

Поводом питања зашто планира да „протера“ Кока колу из Русије, Владимир Путин је рекао да та земља има пуно добрих домаћих пића, чак и оних који нису алкохолна. На то су се новинари насмејали, пошто је јасна била алузија на љубав Руса према вотки.

Запад жели да окује руског медведа

Западне земље желе да окују ланцима ‘руског медведа’, извуку му зубе и на крају ставе његово крзно на зид“ рекао је Путин.

Он је оптужио Запад за империјалистичко понашање и истакао да жели да „западни партнери схвате да је најбољи пут за свет да се стане са изградњом зидова и изгради уједињени хуманитарни простор“.

„Западни партнери су одлучили да су они имеперија, а остали вазали, које треба притискати. После пада Берлинског зида се нису зауставили, догодила су се два таласа ширења. А систем ПРО (противракетни штит) поред наших граница? Зар то није зид? Нико се није зауставио. У томе је и највећи проблем данашњих медјународних односа , наши партнери се нису зауставили већ су одлучили да су победници. У томе је проблем, нису се зауставили у изградњи зидова, без обзира на наше покушаје да радимо заједно без икаквих линија поделе и у Европи, и у свету у целини“, додао је руски председник

Америка има војне базе по целом свету. И после је Русија „агресор“?

Путин сматра да је главни проблем међународних односа у томе што партнери нису престали да подижу зидове, понашају се као империја. „Кретање НАТО на Исток, систем противракетног штита – није ли то зид?“, упитао је Путин.

На питање како ће руска елита реаговати на најновије економске осцилације у земљи, Путин је одговорио:

-Постоје елитна вина, елитни хотели, али не постоје „елитни људи“. Наша елита су руски сељак и руски радник.

Немогуће уништити духовно јединство међу словенским народима

На питање о могућим савезима и односима са словенским нацијама, као што су Чешка, Бугарска и Србија, Путин је одговорио: “Те мале земље су под притиском. Ипак, немогуће је уништити духовно јединство између нас“.

Руска агенција указује и на чињеницу да се конференција одржава у атмосфери знајчајних финансијско-економских проблема и ескалације ситуације на међународном плану, због чега су очекивања од разговора са председником Русије изузетно велика.

Путинов представник за штампу Дмитриј Песков за Тасс каже да ће председник одговорати на питања онолико дуго колико буде сматрао да је потребно и да се не јури за постизањем некаквог рекорда.

Најдужа до сада конференција била је она 2008. године и трајала је четири сата и 40 минута.

 

(Агенције-НСПМ)