Руски падобранци „оставили траг“ на косовском терористи

haradinajБивши косовски терориста Рамуш Харадинај је 2000. године сазнао шта су то песнице руских падобранаца. Ова информација која је раније колала Интернетом потврђена је ових дана, пошто је Српски народни покрет Наши објавио фотографије на којима је снимљен човек, врло сличан бившем високом команданту терористичке ОВК.

У саопштењима Наших није прецизиран конкретан датум, али стоји да су 2000. године представници руског контигента у саставу КФОР-а зауставили аутомобил са наоружаним терористима недалеко од косовског града Клина. Међу њима је био и Харадинај. Сва лица која су била у возилу била су разоружана. Даље је Харадинај рекао руском падобранцу да је џудиста и да би другачије разговарали да Рус није наоружан. Руски витез је наредио да се одвеже Харадинај и оставио је пушку а онда објаснио каква је разлика између руског падобранца и најобичнијег бандита. Једном речи, двобој је трајао кратко, и његови резултати се могу видети на фотографији.

Како је за Глас Русије појаснио представник Српског народног покрета Наши Игор Маринковић, за време последње посете Москви фотографију су му поклонили руски специјалци. Пре тога они је никоме нису показивали.

Просто људи су војници, професионалци, нису желели то раније да објављују. А у тренутку сликања нису ни знали колики је злочинац Рамуш Харадинај и колико је битан у том пројекту такозваног независног Косова. Ја сам их замолио за ове слике, није баш било толико вољно, али објаснио сам да би објављивање тих слика мало подигло морал људима, поготово због тога што недавно је донета ослобађујућа пресуда човеку који је доказани злочинац. И сам Харадинај кога су медији звали није демантовао, рекао је да на жели да коментарише “великосрпску пропаганду”, али није рекао да је прича измишљена, да се није десило тако како је написано.

Да ли се зна у којим околностима је дошло до сусрета Харадинајових људи са руским падобранцима?

То су били као први дани њихових такозваних безбедносних снага Косова. Он се у ствари представио као њихов командант, као представник те косовске армије или како су се називали тада, покушавајући да им покаже да Руси не смеју да их разоружају и да су они сасвим легитимна сила. Међутим, у том тренутку није постојала ни одлука УНМИК-а, нити било које друге међународне институције да Косово може да има било какве оружане снаге, због чега су их Руси и разоружили. Просто су зауставили групу цивила и разоружили. Поступили су онако како војнички прописи налажу.

Да подсетимо да је убзро после предаја Харадинаја и његових потчињених снагама УН, он био ослобођен. Сличну ситуацију смо видели у новембру 2012. у Хагу, када је суд прогласио бившег премијера Косова невиним за жестока убиства и мучења у току оружаног конфликта на Косову крајем 90-их.

Информација о Харадинају коју је објавио опозициони покрет Наши има и политички подтекст. Харадинај је један од највероватнијих кандидата за премијерску фотељу „независног Косова“ и руководство Србије је већ изјавило да је спремно да у том случају настави дијалог са њим. По мишљењу Наших, покушај да се терориста представи као политичар и фактор стабилности на Балкану недопустив је.

Тимур Блохин / Глас Русије