Општинари због страначке припадности распоређени у пољочуваре

mobbsing

У Србији је потврђен први случај дискриминације на основу политичког опредељења, саопштено је из Кабинета Поверенице за заштиту равноправности. Наиме, четворо запослених у општинској управи у Кикинди, након смене власти у том граду, распоређено је, заједно са још 20 својих колега, у „пољочуварску службу“. У питању су два руководиоца одсека, стручњак задужен за област финансија и секретар.

Kikinda

У њихово име једна кикиндска организација поднела је притужбе, истичући да је ово четворо општинара пребачено на нижа радна места, утврђена су им нижа звања, као и мањи коефицијент плате. Од ових двадесет и четворо запослених, њих 18 били су чланови Демократске странке, док су остали или симпатизери ДС или је неко од чланова њихових породица у тој партији. “То додатно упућује на закључак да је промена њихових радних места мотивисана њиховим политичким уверењима”, наводи се у извештају (Мишљењу) Поверенице за заштиту равноправности. У Кикинди је у септембру 2013. дошло до смене власти, а нову скупштинску већину чине одборници СНС, СПС, ДСС и СВМ-а. Убрзо након тога извршена је нова систематизација радних места у општини, па је 60 људи пребачено на нове послове.

 

Из Канцеларије Поверенице за заштиту равноправности наглашавају да ово није била прва притужба на дискриминацију на основу политичког уверења, али је прво Мишљење у којем је утврђена та врста дискриминације. Из Општинске управе Кикинда, одговарајући на притужбе, између осталог, навели су да је ова одлука донета “искључиво због рационализације трошкова и избегавања отпуштања запослених”, додајући и да је “дискреционо право послодавца да утврди потребе и запослене распореди на друге послове”.

Према препоруци из Мишљења Поверенице за заштиту равноправности, општинска управа требало је да у року од 30 дана отклони “све последице дискриминаторног понашања”, што значи да се запослени врате на своја стара или слична радна места. Међутим, иако је рок истекао још почетком октобра, то се није догодило. Начелник Општинске управе Кикинда Љубан Средић за Истиномер каже да се чекају одлуке суда.

“Ми смо известили Повереника да ћемо предузети мере како се буде развијала ситуација због суђења, јер су нас запослени који сматрају да су оштећени и тужили”, каже Средић.

На питање да ли мере о којима говори подразумевају враћање запослених на стара радна места, Средић каже да не зна и понавља да ће се то знати “након одлука суда”.
Poverenik za zastitu ravnopravnosti

Из Канцеларије Поверенице за равноправност речено нам је да су Општинској управи општине Кикинда упутили и опомену због нереализованих препорука из Мишљења. Начелник Средић истиче да није обавештен.

“Нисмо добили никакву опомену и не знамо због чега бисмо је добили”, говори Средић.

У поступку који је у овом случају водила служба Поверенице за заштиту равноправности, утврђено је да је неколико запослених, након што су формално изашли из Демократске странке, враћено на своја или друга слична радна места у оквиру Општинске управе Кикинда.

Притужбе због дискриминације на основу политичког уверења нису честе, истичу у Канцеларији Поверенице за заштиту равноправности, напомињући да је од почетка рада институције, таквих притужби било свега пет одсто од укупног броја предмета.

Истиномер.рс