Жигосање у току – први киборзи: „Сада нас има осморо, али ускоро ће бити хиљаде!“ (ВИДЕО)

ship

На такозваним „biohaking“ журкама у Стокхолму гости могу да се опреме минијатурним имплантима који омогућавају откључавање врата без кључа, мерење температуре тела без топломера и друге напредне услуге. За организацију таквих догађаја задужен је Швеђанин по имену Ханес Сјоблад, који се представља као технолошки стручњак и биохакер.

Прва забава овог типа одржана је прошлог месеца, а такозване РФИД чипове (radio frequency identification) на том догађају је уградило осморо људи.

Мушкарац, који и сам у руци има минијатурни имплант, нада се да ће интересовање за његов пројекат у будућности још расти.

Уградњом се тренутно највише баве тату уметници

– Мој први циљ је да нађем стотину волонтера, затим 1.000 и на крају 10.000. Убеђен сам да ће се ова технологија укоренити међу људима и да ускоро неће бити чудно имати чип испод коже – каже он.

Имплант омогућава кориснику да отвара врата од стана, аутомобила, па чак и сефа без употребе било каквог алата.

Довољно је махнути у близини браве која се моментално откључава. Чип такође може да се користи за складиштење података, пре свега поверљивих лозинки.

– Мој РФИД може да прикупља податке о мом телу и шаље их на мобилни телефон. Тако у сваком тренутку знам да ли сам здрав – објашњава Сјоблад.

ВИДЕО: Уградња чипа испод коже:


Борба за веру