ВЦГ у Авганистану: Наредба Вашингтона или подршка савезницима?

Vojska-Crne-Gore-u-Avganistanu

Одлуку којом црногорски војници остају у Авганистану и у 2015. години из Мировног покрета „НЕ у рат – не у НАТО“ коментаришу као „подршку окупацији Авганистана и задовољавање потреба Брисела и Вашингтона“.

Из АЛФА центра, с друге стране, истичу да је подршка ангажовању наших трупа знатно порасла, али да ипак треба смањивати број наших војника у Авганистану.

Предсједник Мировног покрета „НЕ у рат не у НАТО“ Гојко Раичевић казао је у изјави за портал Аналитика да одлуку да и у 2015. години наши војници буду присутни у Авганистану доживљава као придруживање црногорске власти „окупацији те земље да би се задовољиле потребе Вашингтона и Брисела“.

Gojko Raicevic u Tivtu 4 ВЦГ у Авганистану: Наредба Вашингтона или подршка савезницима?

Ова одлука не угрожава комфор режима и чланова њихових породица, па је тиме и лагано изгласана. Оног часа кад међу црногорским јуришницима видим чланове породица црногорских министара и премијера повјероваћу у њихову искрену потребу да помогну народ Авганистана, а до тад јасно је да се ради о задовољавању потреба Вашингтона и Брисела. Без обзира на форму учешћа црногорских војника у ИСАФ мисији јасно је да се црногорска власт придружује окупацији Авганистана, док је црногорска граница најпорознија или бар једна од наслабије обезбијеђених у Европи“, рекао је Раичевић.

Он је напоменуо да овдје није ријеч о мисији под окриљем УН.

Па је тиме прије учешће Црне Горе  потврда полтронског односа режима према налогодавцима из НАТО“, рекао је Раичевић.

Извршни директор АЛФА Центра Александар Дедовић сматра да је подршка јавног мњења учешћу црногорских војника у мисији у Авганистану порасла, али да ипак треба смањити њихов број у тој земљи.

aleksandar dedovic ВЦГ у Авганистану: Наредба Вашингтона или подршка савезницима?

Црна Гора је одлучила да и након 1. јануара 2015. остане у Авганистану. Веома је важно да наши војници неће бити ангажовани у борбеним мисијама, већ ће обављати задатке обуке авганистанских снага. Знатно је порасла подршка ангажовању наших трупа за разлику од периода кад је било пуно скепсе и дилема. Међутим, Црна Гора у наредном периоду треба размишљати како да смањује број војника који су присутни тамо“, казао је он.

Дедовић истиче да би Црна Гора требало да своју подршку и жељу да буде партнер преусмјери на друге елемете.

Као што су слање санитетске помоћи, медицинских тимова, наоружања које је вишак у Црној Гори и на тај начин обезбиједи своје присуство у Авганистану. Јер 35 људи у Авганистану је 35 пријетњи да се деси нешто лоше, ако их има 18 онда је то мања вјероватноћа. А вјерујете ми нико нам неће гледати је ли их 35 или 18 или мање јер се од Црне Горе са скромним капацитетима не очекује да доприноси као САД, Турска, Пољска“, поручио је Дедовић

ИН4С