Александар Јаблановић: „Када је у питању формирање војске Косова остајемо за албанску страну отворени саговорник“

AJ

„Српска листа, чланица Владе Косова, инсистира да се у наредних пет месеци формира Заједница српских општина, али притом не инсистира ни на чему што би албанска страна схватила као губитак“, рекао је министар за заједнице и повратак у Влади Косова Александар Јаблановић.

 

– Ми ЗСО посматрамо као један ентитет који неће бити аутономија унутар аутономије, већ организација препозната у косовском законодавству која треба да да могућност општинама са српском већином, па и општинама са несрпском већином које се сутра одлуче да буду део те Заједнице, да им да овлашћења мало другачија од свих других општина – рекао је Јаблановић за Радио Косово.

Јаблановић, који је и директор Српске листе, казао је да се те одредбе пре свега односе на неке грађевинске дозволе, на величину објекта који нека компанија зида, да се не прибављају све дозволе за објекте у Приштини.

– Једноставно, та Заједница треба да гарантује један специфичан начин живота људи у неалбанским срединама у неком будућем периоду, али не на уштрб албанског становништва – рекао је косовски министар.

На питање какав ће став Српске листе бити по питању најављене трансформације Безбедносних снага Косова у Оружане снаге, он је навео да та организација још није добила нацрт закона, те да ће када га добије пробати да са партнерима заузме крајње конструктиван став.

– Ми нећемо ниједну иницијативу са албанске стране одбацити унапред. Овде смо и наш је посао да седнемо и да се договарамо, што не значи да ћемо се увек око свега договорити. Моје мишљење је да је у овом тренутку јако мало аргумената који могу Србе да убеде због чега је потребно формирати војску – рекао је Јаблановић.

Према његовим речима, формирање нове војске треба оправдати неким постојећим безбедносним ризицима.

– Ја их не видим у неком будућем периоду, јер смо сви ми, хтели то да признамо или не, део једног већег бебзедносног система НАТО-а и Партнерства за мир. Остајемо за албанску страну отворени саговорник када је у питању формирање војске Косова, али крајњу одлуку ће донети посланици Српске листе у консултацијама са неким релевантним круговима – рекао је Јаблановић.

(Бета)