Кијев гомила трупе и наоружање дуж „друге линије“ фронта

ДОЊЕЦК И ЛУГАНСК ПРЕДЛАЖУ КИЈЕВУ ДА ОПЕТ СЕДНУ ЗА ПРЕГОВАРАЧКИ СТО У МИНСКУ

  • Украјина аеродроме у Харкову, Дњепропетровску и Запорожју затворила за цивилни саобраћај и претворила их у пунктове за претовар војних терета за украјинску армију

ВЛАСТИ Луганске и Доњецке народне републике послале су Кијеву званичан позив да наредних дана седну за преговарачки у престоници Белорусије Минску.

Ово је саопштио представник ЛНР у Минску Владислав Дејнего.

Ујутро 9. децембра у Донбасу је почело примирје договорено између устаника и украјинске војске уз посредовање ОЕБС. Претпоставља се да ће примирје претходити преговорима контакт групе за Украјину у Минску, али датум преговора још увек није одређен.

Стране не могу да се договоре о питањима о којима ће се преговарати.  Устаници инсистирају да се на дневни ред стави питање о статусу ЛНР и ДНР у саставу Украјине. Кијев на све начине избегава ту дискусију.

ОЕБС је саопштио да су ДНР и ЛНР почеле са повлачењем тешке технике од линије раздвајања са украјинским снагама, што је било предвиђено минским споразумима.

Међутим, украјинске снаге не само да не повлаче технику, већ се и концентришу ради напада на Донбас.

Према сазнањима устаника, наставља се концентрисање украјинских снага на такозваној „другој линији одбране“, која је још увек у фази формирања.

Различите војне јединице концентришу се западно од Марјинке у рејону Курахова, иза Красногоровке, северозападно од Карловског језера, као и код Мариупоља.

Наводи се да су се аеродроми у Харкову, Дњепропетровску и Запорожју, који су затворени за цивилни саобраћај, претворили у пунктове за претовар војних терета за украјинску армију.

Украјина команда и седиште NATO труде се да максимално искористе период „прекида ватре“ а пумпање мишића украјинске армије, пре свега, оних њених делова који учествују у припреми офанзивних операција у Донбасу.

Факти.орг