„Косово“ улази у Савет Европе

taci hasim

Хашим Тачи долази сутра у Стразбур где ће се у својству министра спољних послова Косова састати са генералним секретаром Савета Европе Торбјорном Јагландом како би разговарали о пријему Косова у ову паневропску организацију која окупља 47 држава међу којима је и Србија. Како је „Вестима“ речено, састанак је организован на захтев Приштине, а Тачи ће у Савет Европе доћи у пратњи конзула Косова у Стразбуру Едона Цане и шефа протокола.

Званично, састанак ће бити посвећен сарадњи Косова и Савета Европе који и даље уз реч Косово ставља звездицу која означава да је „свако помињање Косова у сагласности са резолуцијом 1244 УН без прејудицирања статуса Косова“.

Како ствари стоје, звездица ће ускоро бити укинута јер су у току завршне припреме за пријем Косова у Савет Европе што, према изворима „Вести“, нарочито подстиче Велика Британија.

Пасивни посматрач

За сада од Србије нико не тражи да призна независност Косова већ „само“ да не омета функционисање Косова као независне државе.

Пасивно Србијино неодобравање пријема Косова у Олимпијски комитет и припреме за улазак у СЕ показује да је Београд прихватио овај дипломатски модел понашања.

Косово су као независну државу до сада признале 34 од 47 држава чланица Савета Европе, што значи да Приштина теоретски има двотрећинску већину потребну за пријем. Према правилима Савета Европе о пријему одлучује Комитет министара састављен од шефова дипломатија 47 држава чланица. Одлуку доноси на предлог Парламентарне скупштине Савета Европе која пленарно заседа свака три месеца у Стразбуру.

Како су „Вести“ писале, Косово је крајем 2012. отворило Конзулат у Стразбуру чија је званична функција конзуларни послови у Француској, а незванична мисија за припрему пријема Косова у Савет Европе. Почетком године Косово је отворило преговоре о стабилизацији и придруживању са ЕУ у исто време када је Србија отворила преговоре о пријему. Уз доминантни утицај Немачке ЕУ је успоставила дипломатски модел „спојених судова“ за Приштину и Београд како би их подстакла да међусобно сарађују уместо да се блокирају.

То значи да Србија не може да напредује у преговорима о пријему са ЕУ уколико и Приштина истовремено не напредује у преговорима о стабилизацији и придруживању и – обрнуто. Србија и Косово биће интегрисани у ЕУ у одвојеним процесима и као одвојене државе.

Чекаоница за улазак у ЕУ

Скори пријем Косова у Савет Европе следи као логични наставак већ отпочетог процеса европске интеграције Косова у ЕУ и отварањем преговора о стабилизацији и придруживању почетком ове године. Све земље које су отпочињале процес европске интеграције постајале су прво чланице Савета Европе који се незванично сматра чекаоницом за улазак у ЕУ.

Н. Јокић – Вести