Ако дирате руског медведа, очекујте његову реакцију

ruski medved

Члан Европског парламента и лидер британске Партије независности Најџел Фараж у интервјуу за литванску верзију часописа „Delfi“ изјавио је да европски политичари свесно провоцирају Русију током кризе у Украјини.

„Увек сам сматрао да ми не треба свесно да провоцирамо Русију. Ако дирате руског медведа, очекујте и његову реакцију. Мислим да смо ми једним делом управо то чинили у Украјини, и то није било много разумно“, изјавио је политичар одговарајући на питање о односима између Руске Федерације и Европе.

Према Фаражевим речима, Запад је између осталог провоцирао Русију и заставама Европске уније на протестима у Кијеву. Он тврди да Европа није организовала те демонстрације, али су европске земље имале своје интересе у Украјини.

„На крају крајева, ми имамо такве људе као што је Дејвид Камерон, који је десет пута поновио Украјини: ‘Ви треба да се придружите Европској унији и постанете чланица НАТО-а’“, истакао је Фараж. „Мислим да Украјина може и сама да одлучи како да се понаша, али са геополитичког гледишта веома је неразумно говорити Украјини да се она може придружити политичким и војним алијансама“.

Европски парламентарац је уједно изразио захвалност руском председнику Владимиру Путину за решење сиријске кризе. „Ми смо заиста били на ивици да финансирамо побуњенике у Сирији, исте оне који сада ратују на страни ‘Исламске државе’. Само је Владимир Путин рекао: ‘Хеј! Видите ли ви шта радите?’. Ја сам му за то захвалан“, нагласио је политичар.

Руска Реч