Кустурица: Србија „кост у грлу“ ЕУ, јер није увела санкције Русији

Kusturica-1

Прославњени српски режисер Емир Кустурица сматра да Србија и у будућности треба да настави да се максимално бори за своју неутралност и да буде евроазијски мост.

Кустурица је оцијенио да је Србија имала храбрости да се не придружи западним санкцијама против Русије и да позиција Србије и у будућности треба да буде паметна.

Он је, како преноси агенција Срна, рекао да није увјерен да је заиста читава Европа хтјела да се придружи санкцијама против Русије, те да не разумије зашто неки мисле да могу да третирају Русију исто као и Србију, која добро зна шта су санкције.

Кустурица је навео да је и Њемачка, која би требало да буде локомотива, морала да уведе санкције Русији, јер има шефа, те додао да га све то подсјећа на капиталистички фатализам гдје „уништаваш неког, иако си свјестан да на тај начин уништаваш и себе и своје етичке норме“.

Нијесмо очекивали од садашњих власти у Србији да ће бити „кост у грлу“ ЕУ и да ће моћи да се одупру пристисцима да уведу санкције Русији. Али, сада имамо могућности да проширимо економске односе са Москвом“, рекао је Кустурица.

BG Putin 2 Кустурица: Србија „кост у грлу“ ЕУ, јер није увела санкције Русију

Он сматра да је предсједник Владимир Путин наљутио Американце када је затворио америчку Агенцију за међународни развој у Русији, која је покушала да утиче на ту земљу и измијени концепцију њеног развоја.

Али, то више није царска, нити совјетска Русија. Ово је Русија која покушава да буде модерна земља“, истакао је Кустурица, наводећи да се данас живи у времену у коме је потврда да је неко у праву ако може да направи „ајфон“.

Кустурица каже да је апсурд поредити Путина са Слободаном Милошевићем, као што је урадио колумниста листа „Гардијан“, јер Милошевић није имао ниједну атомску бомбу и пао је на провокације Запада, на које Путин није.

Он је навео да је проблем Русије што своја богатства не умије да претвори у језик механизама утицаја и што није отворена за конфронтације. Према његовим ријечима, квалитет Путинове политике је у томе што се он не мијеша у унутрашње ствари земаља, као што је Украјина, и поред директних провокација.

Кустурица је рекао да на планети расте број становника, да се развија тенхологија, али да добро живе само привилеговани, те подсјетио на различите аршине новог западног свијета, који је потпуно нелогичан, али покушава да заузме своје „мјесто под сунцем“.

Савремени свијет полази од тога да није толико важно ко контролише територију, нити је важна нација, али ми видимо да је то у ствари важно и главно је питање када ће се завршити наше стрпљење“, оцијенио је Кустурица.

СРНА