Самарџић: Уставни суд погазио принципе правничке струке оцењујући Бриселски споразум

slobodan-samardzic-dss

Председник Државотворног покрета Србије Слободан Самарџић оценио је данас да Уставни суд није имао „ни професионалне ни моралне способности“ да оцени уставност Бриселског споразума, насталог на основу договора српских и косовских власти у априлу 2013. године.

Уместо да оцени уставност Бриселског споразума, Суд се повео за  надриправним тумачењем министра правде и прогласио овај антиуставни документ политичким актом. Тим кукавичким чином Суд је погазио и Устав Србије и основне принципе правничке струке – навео је Самарџић у изјави за агенцију Бета.

Самарџић је, док је био потпредседник Демократске странке Србије, поднео Уставном суду захтев за оцену уставности Бриселског споразума тврдећи да је Устав тешко прекршен тим договором. Министар правде Никола Селаковић оценио је да Уставни суд треба да се прогласи ненадлежним за тај предмет јер је реч о политичком, а не правном питању.

Данашња Политика пише да је Уставни суд Србије одбацио захтев за оцену уставности Бриселског споразума, јер је већином гласова оценио да је реч о политичком, а не правном питању. Самарџић је оценио да је „нечасна намера Уставног суда била да се са правно-политичке ветрометине безочног кршења Устава уклони у заветрину такозваних чисто правних питања“.

– За овај Суд, Бриселски споразум, као акт предавања Косова и Метохије Албанцима, нема правних последица. Да ли се то Србија претвара у земљу правно неограничене аутократије? Својом одлуком Уставни суд Србије сврстао се у ред административних органа који извршавају владине налоге – навео је председник Државотворног покрета, који су формирали бивши функционери ДСС-а.

Бета