Руски агент 20 година „вукао за нос“ обавештајне службе НАТО-а

FSBRussia

Уно Пусеп, бивши агент Безбедносне полиције Естоније (КАПО), 20 година је радио за руску обавештајну службу. За то време је осујетио многе тајне планове ЦИА и раскринкао многе естонске шпијуне у Русији. За њега је знало само неколико људи. Чак ни његова супруга није знала чиме се он бави. Пре три године се Пусеп повукао из Безбедносне полиције Естоније, а сада је у ексклузивном интервјуу за руску телевизију НТВ открио јавности детаље своје дугогодишње службе.

Захваљујући Пусепу „Федерална служба безбедности Русије открила је неколико крупних антируских агентурних и техничких акција специјалних служби САД, Шведске, Велике Британије и других земаља, у Русији је осуђено неколико агената страних обавештајних служби, спречено је цурење тајних информација које су стране службе покушале да преузму убацивањем специјалног уређаја у руски телекомуникациони кабал, као и технички продор у руску амбасаду у Талину“, саопштила је у недељу телевизија НТВ у емисији посвећеној раду тајног агента Уна Пусепа.

„Човек се полако навикава на опасност. Све време си свестан да у сваком тренутку можеш бити ухапшен, и тако живиш 20 година“, каже руски агент. Везу са њим је одржавао бивши агент КГБ-а Николај Јермаков. Он сматра да је за време Пусепове активности ефикасност Безбедносне полиције Естоније била смањена за 80%, и додаје да је мало оних који су пружили тако велики допринос безбедности Русије.

Естонац Уно Пусеп одрастао је у породици совјетског официра. По завршетку специјалне школе за телеграфисте-диверзанте 1970-их је ступио у совјетски КГБ. После распада СССР-а био је један од малобројних бивших „чекиста“ који су примљени у КАПО, тј. Безбедносну полицију Естоније (естонска варијанта Федералне службе безбедности Русије).

Руска Реч