ЕУ: Сусрет Николића и Јахјаге ће побољшати ситуацију

Nikolic JahjagaБЕОГРАД – Известиоци Европског парламента за Србију и Косово, Јелко Кацин и Улрике Луначек, поздрављају најављени сусрет председника Србије Томислава Николић и такозване косовске председнице Атифете Јахјаге, јер ће побољшати ситуацију у региону и бити предуслов за напредак Србије ка чланству у Европској унији, што подразумева добијање датума за отпочињање приступних преговора.

Како преноси данашњи „Данас“, Кацин је оценио да сваки сусрет највиших државних функционера доприноси успостављању поверења и нормалних односа између Београда и Приштине.

Кацин је изразио наду да ће тај сусрет представљати „заокрет у приступу регионалним питањима код Николића, који може још много да допринесе процесу помирења међу државама Западног Балкана“.
„Премијер Ивица Дачић је показао велику политичку храброст и одлучност ушавши у дијалог с ратним злочинцем Хашимом Тачијем. Николићев ангажман може само да помогне процес дијалога који је кључан за отварање преговора Србије о чланству у ЕУ“, указује Јелко Кацин.

Улрике Луначек наводи да „снажно подржава састанак председника две државе – Србије и такозваног Косова“.
„Сузана Грубјешић, потпредседница Владе Србије задужена за европске интеграције, потврдила нам је приликом своје недавне посете Бриселу да ће се Николић сусрести са Јахјагом, али није могла да нам каже датум састанка. У сваком случају, то је позитивна вест“, истиче Луначекова.

Петер Стано, портпарол Штефана Филеа, комесара ЕУ за проширење, казао је за „Данас“ да „Европска комисија поздравља и охрабрује све кораке који воде ка успостављању добросуседских односа“.

ТАНЈУГ / ДАНАС / СРБИ НА ОКУП