Америка ће новим законом о Украјини запалити цео свет!

ukrajinska-vojska-zastava-ukrajina-wikimediaorg-650x419

САД – Сенат САД-а је одобрио закон који омогућава војну подршку Украјини и тиме је практично одобрено оно што је украјински председник Петро Порошенко тражио од Америке.

„Акт подршке слободи у Украјини 2014″ је назив законске одредбе (S.2828) која дефинише да се Украјина определила да буде војни савезник САД и да САД пружа помоћ оружаним снагама Украјине током 2015. године у висини од 350 милиона америчких долара.

Сенат САД је такође упутио захтев америчком председнику, Бараку Обами, да уведе нове санкције Русији и то према компанијама које су у власништву руске државе, а послују на територији САД-а.

Очекује се да ће Обама потписати овај закон, иако је недавно изјавио да „не види потребу за новим санкцијама Русији“.

Лобирање у циљу овог закона је било вишеслојно. Познато је да је и украјински командант Семен Семенченко путовао у Вашингтон, где се срео са утицајним конгресменима и постигао одређене договоре преко републиканске институције ИРИ.

Државни врх Украјине већ неколико последњих месеци отворено тражи од САД-а да их наоружа,а све је јача и идеја учлањења Украјине у НАТО алијансу. Наоружавање Украјине од Америке су тражили и украјински премијер Арсениј Јацењук и украјински председник Петро Порошенко.

Најгласнији на овом пољу је био Порошенко који константно паралелно позива Русију да повуче своју војску, иако не нуди ниједан доказ о присуству руске војске на територији захваћеној ратом.

Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије, недавно је у очи рекао Џон Керију, државном секретару САД-а, да престане да измишља приче о руској војсци у Украјини или да покажу доказе и снимке руске војске у Украјини.

Овакав потез Сената САД је практично последња степеница до војног сукоба Русије и САД, односно, једног глобалног сукоба и практично трећег светског рата.

Западне европске земље су под кишобраном САД доминације у НАТО алијанси и неколико европских земаља се практично отворено спрема за ратна дејства.

Шведска је најавила војне вежбе резервиста због могућег сукоба са војском Русије, а прибалтичке земље су са Пољском основали „Обједињени штаб за дејства против агресије Русије“. Пољска се посебно војно спрема против Русије и захтевала је од НАТО да размести базе на њеној територији.

Уколико САД наоружа украјинску војску, тиме практично заузима позицију једног од учесника рата против устаника на југоистоку земље.

Следећи логичан корак је да Москва крене да наоружава ДНР и ЛНР. Ако до тога дође то је онда сукоб руског и америчког наоружања, односно, Русије и Америке и последице могу бити несагледиве.

Извор: Правда