За недељу дана у српском делу Ораховца продате три српске куће

kuca na prodaju u orahovcu

За недељу дана у српском делу Ораховца продате су још три српске куће. Тренд продаје у месту у коме живи око 400 Срба почео је у мају кад је продато 15 кућа. Мештани Ораховца су свесни да власници имају право да продају куће, али указују да се тиме мења етничка структура и практично подстиче одлазак Срба.

– С озбиром на то да се куће продају по мизерним ценама од 5.000 евра, пре неколико месеци смо послали молбу Канцеларији за Косово и Метохију да нађе новац и откупи те куће и да их у закуп социјално угроженим породицама које немају решено стамбено питање. До данас нисмо добили никакав одговор из Београда. Апелујем на Владу Србије да уколико искрено жели да Срби опстану у нашој општини, више пажње посвети овом горућем проблему – каже Марјан Шарић, бивши председник општине Ораховац.

Он страхује да ће, ако се продаја настави, из Ораховца за годину дана отићи сви Срби.

– Апелујем и на новог заменика премијера Косова Бранимира Стојановића да што пре разговара с локалном влашћу у Ораховцу о спровођењу Унмикове уредбе из 2001. којом се забрањује продаја српских кућа и мењање етничке струкуре – подсећа Шарић.

У Канцеларији за КиМ сматрају да ће и овај проблем решити Заједница српских општина која још није формирана.

– Сигурни смо да ће у скоријем период велики број досадашњих проблема и изазова Срба на целој територији КиМ бити превазиђен – наводе у Канцеларији.