Немачка влада разматра промену Устава и одобравање ангажмана војске у иностранству

americko nemacki okupatori na kim

Немачка влада разматра слање више од стотину војника који би помогли развоју војске ирачких Курда и борбу против Исламске државе.

 

Ипак, уколико парламент буде усвојио овакав план, биће неопходне промене уставних закона Немачке, који не дозвољавају ангажовање немачке војске у иностранству.

Идеја за слање подршке Пешмерги потекла је од канцеларке Ангеле Меркел, а немачки медији преносе да план садржи одредбе о слању немачких војника почетком 2015. године, али они не би требало да буду војно ангажовани, већ само да обављају функцију инструктора.

Билд пише да су министри Урсула фон дер Лејен, Франк-Валтер Штајнмајер, Томас де Мајцер и Хајко Мас саставили нацрт плана, а имали су и тајни састанак на ком су усагласили ставове.

Уколико план прође оцену парламента биће неопходно променити немачки Устав који забрањује активности немачке војске ван граница своје земље. Они су донети по окончању Другог светског рата, како би се спречило оживљавање нацизма.

Ипак, “рупа“ у закону је направљена приступањем Немачке НАТО пакту, у оквиру кога су немачке трупе учествовале у операцијама у Авганистану, на Косову и Метохији и у Малију.

(Б92-РТ)