Александар Вучић: Србија не би могла много да уради без помоћи ЕУ

SRBIJA PREMIJER KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Обреновац — Премијер Вучић изјавио у Обреновцу да Србија не би могла много да уради на обнови градова и општина оштећених мајским поплавама без помоћи европских пријатеља.

„ЕУ нам је много помогла у овој обнови и ја признајем да не би то могли да урадимо без помоћи европских пријатеља, али и многих других, а надам се да ће ЕУ да буде објективна када буде у будућности оцењивала наш рад“, рекао је Вучић током посете Основној школи „Посавски партизани“, која је обновљена средствима ЕУ.

Вучић је поручио деци да вредно уче, јер се „од њих у будућности очекује много“.

Он је напоменуо да је у Обреновцу остало још да се заврши обнова једне гимназије и једног обданишта.

Шеф Делегације ЕУ Мајкл Давенпорт рекао је да је ЕУ уложила велика средства у обнову не само те школе већ још 14 школа у другим поплављеним општинама и истакао да је до успеха у обнови дошло пре свега због заједничког рада свих.

Он је рекао да ће ЕУ наставити да помаже, али да ће помоћ бити усмерена на превентивне мере за спречавање поплава.

Председник Србије Томислав Николић рекао је да је штета што је Србију задесила поплава, али је напоменуо да је након тога утврђено „колико и на кога можемо да се рачуна“.

„Надам се да ће ова деца стоструко вратити уложено и да ће постати добри, паметни, школовани људи који ће служити Србији на част“, рекао је Николић.

Основна школа „Посавски партизани“ обновљена је средствима ЕУ, која је уложила 160.000 евра у набавку школског намештаја, замену дотрајалих инсталација и радове на зидовима и подовима и за замену столарије.

Са 860.000 евра ЕУ опремљено је пет образовних установа у Обреновцу, а ЕУ ће у првој половини 2015. године издвојити додатних 230.000 евра за обнову старе зграде Техничке школе и израду пројекта за обнову гимназије.

Председник Николић и премијер Вучић данас су у Обреновцу уручили кључеве за 39 нових кућа породицама које су остале без домова у мајским поплавама.

(Бета)