Скендер Хисени: Учешће Косова на Форуму у Београду доказује наше опредељење да тесно сарађујемо са суседима, посебно са Србијом

selakovic ljubi

Такозвани косовски министри унутрашњих послова и правосуђа Скендер Хисени и Хајредин Кучи изразили су данас уверење да ће дијалог Београда и Приштине бити ускоро настављен. Хисени и Кучи, који учествују на форуму министара унутрашњих послова и правде „ЕУ Западни Балкан“ у Београду, рекли су да је нова „влада Косова“ у потпуности посвећена дијалогу и примени постигнутих договора.

Хисени је казао да је веома задовољан исходом протеклих избора на Косову, посебно чињеницом што су учествовали у изборима и сада у влади представници српске заједнице.

– Имамо значајно и достојно представљање Срба у новом парламенту и влади. Наша намера је да у потпуности интегришемо српску заједницу у институције Косова и политички живот – подвукао је он.

Хисени је казао да ће дијалог Београда и Приштине бити веома брзо настављен, а да се овај скуп у Београду може посматрати као једна врста наставка, јер „учешће Косова доказује јасно опредељење Приштине да тесно сарађује са суседима, посебно са Србијом, о свим питањима која су заједничка брига као што су организовани криминал, трговина наоружања, наркотика, људима, борба против треоризма“.

Према његовим речима, веома је битно да земље на западном Балкану тесно сарађују у савладавању изазова.

Кучи је, у изјави Танјугу, изразио наду да ће нова шефица европске дипломатије Федерика Могерини наставити да посредује у дијалогу.

Он је рекао да се нада да ће дијалог бити ускоро настављен, и да ће бити финализиран споразум о правосуђу, који треба да интегрише север Косова.

– Потребно је да договоримо даље теме дијалога, а актери су познати. Косово је спремно на даље споразуме и нада се да ће дијалог бити завршен мировним споразумом – навео је Кучи.

Упитан за Специјални суд за ратне злочине на Косову, Хисени је најавио да ће један од првих закона који ће се наћи у новом сазиву косовске скупштине бити управо закон о овом суду како би се истражиле све сумње у вези са кривичним делима током и после рата.

Он је нагласио да је Приштина спремна да уради све и бори се против свих врста криминала.

С тим у вези је указао да ће веома брзо пред скупштином бити још један важан закон, а он се тиче учешха грађана Косова у ратовима у иностранству.

– Тај закон треба да помогне извршним властима да делује против људи који се боре у терористичким ратовима широм света – објаснио је он.

Кучи је, у вези са планираним специјалним судом, рекао да подржава успостављање те институције која треба да, како је казао, „заштити имиџ Косова, ослободилачку борбу“, али истовремено да ради на утврђивању истине.

Он је казао да је Косово примерно сарађивало и до сада са Хашким трибуналом, пошто су се два лица добровољно предала, и она су ослобођена.

– Надам се да ће суд приказати доказе да је Косово партнер међународним актерима – подвукао је Кучи, додајући да ће Приштина наставити да сарађује са међународним правосуђем.

Истовремено је казао да је важно да земље региона сарађују, координишу активности, деле искуства, али и доказе, имена и друге информације потребне у борби против криминала.

У Београду отворен Форум министара унутрашњих послова и правде „ЕУ Западни Балкан“, учествује и „делегација Косова“

Београд — Форум министара унутрашњих послова и правде „ЕУ Западни Балкан“, на ком је тема борба против организованог криминала и корупције почео је данас у Београду.

Министар унутрашњих послова Италије Анђелино Алфано изјавио је да све земље Балкана представљају виталне партнере Еверопске уније (ЕУ) и да треба стремити јачању тог партнерства.

Отварајући форум министара унутрашњих послова и правде „ЕУ – Западни Балкан“ у Палати Србија, Алфано је рекао да су све земље ЕУ „осуђене на заједнички рад“ и да очекује да ће данас бити договорени детаљи тог рада.

У уводном говору, министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да Србија спремно дочекује одлуку ЕУ о формалном отпочињању преговора са Србијом о поглављу 24.

Он је рекао да је задовољан извештајен ЕК о напретку Србије у области евроинтеграција, посебно у делу који се односи на Поглавље 24, али је напоменуо да је Србија свесна да има простора за напредак.

„Очекујемо да до марта 2015. године завршимо рад на Акционом плану за ту преговарачку област и да га усагласимо са Бриселом, а потом да га усвоји влада“, казао је Стефановић.

Он је навео да је дугорочни циљ да се до 2018. године заврши процес усклађивања с нормама ЕУ, као и успешна имплементација, а у циљу веће безбедности и бољег живота свих грађана Србије.

„Када све испланиране реформе буду завршене, а рад српске полиције унапређен и усклађен са нормама ЕУ то ће донети већу безбедност не само грађана Србије, већ и осталим европским народима“, казао је Стефановић.

Он је рекао да ће осим законске и организационе реформе фокус МУП-а и даље бити сузбијање организованог криминала и корупције, тероризма, нарочито трафикинга, трговине људима и илегалних миграција.

Стефановић је напоменуо да кроз Србију треба да прођу илегални мигранти и дрога, као и трговци људима и њихове жртве и да је зато за целу Европу важно да Србија буде „чврст бедем“ и да полиција добро ради свој посао.

У уводном говору министар правде Србије Никола Селаковић изразио је наду да ће Србија у предстојећем периоду наставити да буде поуздан партнер ЕУ и да ће ефикасно савладати изазове који се пред сваку државу кандидата постављају у току приступних преговора.

Он је навео да се 2014. година по интензитету, како сарадње Србије са ЕУ, тако и с државама у региону може назвати историјском.

Селаковић је рекао да су годину обележиле припреме за отварање Поглавља 23 и 24, као и да је Србија у процесу тих припрема помоћ добила од суседа, али и сугестије од Европске комисије (ЕК).

„Задовољство ми је да напоменем да је преговарачка група за Поглавље 23 пре недељу дана упутила Европској комисији други нацрт Акционог плана за Поглавље 23, те да ће у најкраћем периоду уследити његово усвајање“, рекао је Селаковић.

Скуп су организовали министарство унутрашњих послова и правде Србије уз подршку Италије, која до краја године председава ЕУ, у сарадњи са Европском комисијом.

На Форуму учествује и делегација Косова.

На скупу ће се разговарати и о борби против организованог криминала и корупције, а наставак форума је затворен за јавност.

(Танјуг-Бета)