ФБИ стигао у Београд

fbi-bg

У СРБИЈУ је стигла претходница ФБИ! Како сазнају „Новости“, први од стручњака америчког Федералног истражног бироа већ је дошао у Београд. Одређен је и простор где би могла да буде његова канцеларија, а још је неизвесно колико колега ће му се придружити и када. Циљ канцеларије биће, како сазнајемо, да помогне овдашњим органима у борби против тероризма и високотехнолошког криминала.

Овај долазак је непосредан резултат недавних разговора министра полиције Небојше Стефановића са делегацијом ФБИ, коју је предводио руководилац за регион Евроазије Стивен Херсем. Како је тада званично објављено, Стефановић и Херсем оценили су да је „сарадња МУП и ФБИ изузетно добра и да ће у области размене података и полицијске сарадње бити додатно унапређена упућивањем агента ФБИ за вискотехнолошки криминал у Београд“. Овај агент је формално ступио на дужност још у октобру ове године.

Стефановић је приликом овог сусрета затражио подршку Федералног истражног бироа у борби против организованог и високотехнолошког криминала, али и одласка држављана Србије на ратишта у Сирији и Ираку.

„УПУМПАНИ“ МИЛИОНИ
АМЕРИКА је у последњој деценији као помоћ српском правосуђу уложила око 30 милиона долара, а „финансијска инјекција“ за полицију, тужилаштво и судове у текућој фискалној години износи 3,175 милиона долара.

Пре тога, почетком године, тадашњи премијер Ивица Дачић договорио се са директором ФБИ Џејмсом Комијем о сарадњи између америчких и српских служби, и тада се такође причало о томе да ФБИ отвори канцеларију у српској престоници. Федерални биро је требало у року од пола године да размотри Дачићев предлог, и ако се не одлучи за званичну канцеларију, бар да у Београд пошаље стручњака за високотехнолошки криминал и борбу против сајбер тероризма.

И амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби најавио је у септембру, приликом потписивања Споразума о сарадњи између Србије и САД о контроли наркотика и спровођењу закона, са министрима полиције и правде, да ће агенти ФБИ у наредних неколико месеци боравити у нашој земљи да би „помогли при изградњи институција“.

Пре извесног времена од америчког министра правде Ерика Холдера сазнали смо да ће и 70 федералних тужилаца доћи на Балкан, Блиски исток и у Северну Африку да помогну у борбу против тероризма. У Београду се већ налазе два правна саветника при амбасади САД, иначе федерални тужиоци, плус још двоје у канцеларији коју финансира амерички Биро за праћење трговине наркотицима.

Прес-аташе америчке амбасаде Стивен Старк рекао је за „Новости“, да у међувремену ниједан нови тужилац није дошао у Србију, као и да није планиран долазак агената или стручњака ФБИ. Он је додао да још није почела ни најављена сарадња са регионалним саветником за борбу против тероризма Министарства правде САД, који ће имати седиште у Тирани.

В. Ц. Спасојевић – Новости