Следећа „Парада поноса“ заказана за 20. септембар 2015.

PARADA-PONOSA-2809

Београдска недеља поноса следеће године трајаће од 14. до 20. септембра, када ће бити одржана Парада поноса, саопштили су данас организатори.

Како се наводи, организатори су 10. децембра на Међународни дан људских права поднели пријаву за одржавање Недеље поноса и Параде поноса.

 

Прајд колона треба да крене од Владе Србије у Немањиној, а затим улицама Кнеза Милоша, Краља Милана и преко Трга Николе Пашића, док ће завршна манифестација бити одржана на платоу испред Скупштине града Београда.

Током седам дана Недеље поноса биће организовани различити дебатни, културни и забавни програми чији је циљ да сензибилишу најширу јавност о положају ЛГБТ особа у Србији.

Организациони одбор манифестације подсетио је да је 28. септембра ове године Парада поноса у Београду протекла без инцидената и насиља и додао да тај позитивни корак треба да обезбеди континуитет у одржавању Параде.

Одбор је додао да ће зато током наредних месеци са свим релевантним државним институцијама радити на креирању јасне и недвосмислене поруке јавности да насиље и дискриминација над ЛГБТ особама нису дозвољене и да се друштво систематски бави проблемом хомофобије.

Према организаторима, од велике је важности да се што више особа из ЛГБТ заједнице укључи у креирање програма Недеље поноса и кампање која ће је пратити.

У саопштењу се истиче да је Парада поноса Београд постала чланица Европског удружења организатора Прајдова (EPOA) и светског удружења Прајд организација (InterPride).

(Бета)