У Глини нападнути Срби учесници мирног протеста због забране обележавања масакра у глинској цркви

glina-parastos

У Глини су вербално нападнути и вређани Срби учесници мирног протеста организованог због одлуке градских власти да забрани служење парастоса и помена на месту, где је 1941. био православни храм Рођења Пресвете Богородице у којем је зверски убијено 1.500 Срба, саопштено је из Епархије горњокарловачке.

 

– Учеснике скупа су вербално напали и вређали поједини суграђани. Чули су се повици „Цигани“, помињали су „тракторијаду“, Шешеља и друго, док је локална полиција стајала по страни, не чинећи ништа да атак спречи – наводи се у саопштењу.

Из Епархије истичу да се вербални напад догодио на Међународни дан људских права, који, као и у многим случајевима, за Србе у Хрватској представља „само још један у низу дана када су обесправљени“. Скупу испред Спомен дома у Глини, који је организовала Антифашистичка лига, присуствовао је мањи број верника глинске парохије заједно са парохом костајничким протојерејем Далибором Танасићем и протојерејем глинским Слободаном Дракулићем.

crkva-glina

Из Епархије додају да већина верника због страха није присуствовала скупу испред Спомен дома у Глини, на којем је говор одржао и председник Српског народног већа Милорад Пуповац.

– Након тридесетоминутног скупа учесници су се мирно разишли, док су они који су изрицали увреде на рачун жртава и присутних развили велику државну заставу и наставили са увредама на рачун православних Срба – наводи се у саопштењу, које је потписао протојереј Дракулић.

У саопштењу се подсећа да су градске власти у Глини 21. октобра донеле одлуку о месту полагања венаца и прислуживања свећа на територији града, којом је Србима забрањено вршење парастоса, помена и полагања цвећа на месту, где је до 1941. био храм Рођења Пресвете Богородице.

– Те године у храму је почињен зверски злочин у којем је страдало више од 1.500 православних Срба из Глине, Топуског, Вргинмоста и околине, а храм је срушен до темеља – наводи се у саопштењу.

Комунистичка власт није дала дозволу за градњу храма на истом месту него су исту катастарску парцелу одузели Цркви и национализовали без икакве накнаде, те на њеном месту 1967. године подигли Спомен-дом. Исти тај дом 1995. године градске власти су преименовале у Хрватски дом.

(Срна)