Вучић: „Разумем шта је Николић разумео“ (ВИДЕО)

vucic zamisljeni

Београд — Премијер Србије Александар Вучић рекао је да од Европске уније никада као званичан услов није добио признавање независности Косова.

Питање о условљавању званичног Београда поставио је комесар ЕУ за суседство Јоханес Хан, а потом су његове изјаве интерпретирали председник Србије Томислав Николић и вицепремијер Ивица Дачић.

“Свако од нас је причао са Ханом одвојено… Разумем шта је Николић могао да разуме, али ја то сагледавам из другог угла, иако се не либим да кажем народу шта је истина. Да ли неко жели да Србија призна независност је једно питање, а да ли неко тражи је потпуно друго. Ја то нисам добио као званични захтев“, рекао је Вучић.

 

Он је истакао и да је читао да је министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц рекао да ће Србији пре уласка у ЕУ бити потребна пуна нормализација односа са Косовом, што би било потврђено и правно обавезујућим документом.

„Мој пријатељ Себастијан Курц никада то не би рекао“, подвукао је Вучић.

Премијер је рекао да Влада Србије има подршку са свих страна за мере реформи које предузима, а прокоментарисао је и све веће штрајкове.

“Питање је да ли ће Влада да одоли захтевима… Никада то не знате, али први пут имамо озбиљан план и програм, радио сам на њему даноноћно неколико месеци, план је одобрио ММФ, подржала га је Светска банка, Европска унија, чак и Владимир Путин, који се диви храбрости за мере које смо предузели“, рекао је Вучић.

Вучић је данас боравио у посети Италији.

“Имао сам веома важне разговоре са италијанским политичким и привредним лидерима, а обавештен сам и да ће 23. фербуара ММФ одржати борд на којем ће бити разматран аранжман са Србијом. Мислим да ћемо добити тај аранжман“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је Влада преузела обавезу да брине о новцу из буџета, јер је то новац грађана.

“За разлику од осталих, ми смо рекли шта су проблеми. Уколико неко не жели да се бави њима, можемо на улицу, неће бити Владе ни реформи, али морам да напоменем да ни у Титово време Србија није имала оволико пажње и поштовања, јер људи поштују оне који храбро спроводе реформе, а не седе беспослени у фотељама и некога оговарају“, истакао је Вучић.

Председник Владе је истакао да људи морају да разумеју да се реформе спроводе због будућности.

“Не радимо ово зато што некога мрзимо… Видимо да пада незапосленост, а ако неко не види довољне гаранције у Александру Вучићу, има их у свим међународним факторима. Бићу веома одлучан, нећу да узмичем и нећу да правим компромисе. Да ли ће притисци бити снажнији? Не би био први пут да одемо у прошлост, а не да шутирамо у празан гол са 11 метара“, додао је Вучић.

Он је навео и да има поверење у министра правде Николу Селаковића и нада се да ће он успети да реши несугласице са адвокатима.

“Указао сам на неке кораке… Питање је да ли неко мисли да је држава ћуп из ког се извлачи новац. У прошлости је било много примедби, око ситуације за време поплава је било примедби, иако сам говорио да имамо план. Прекосутра додељујемо куће у Обреновцу и ту нема шта негативно да се пронађе, ниједан динар није украден, а све што је урађено је резултат озбиљног плана и програма и то може да се види. Што се тиче адвоката, није проблем да седнем са њима, али немам врсту страха да ли ће изаћи на улицу. Разговараћу са министром Селаковићем, који је у свакодневном контакту са њима“, закључио је Вучић.

Б92