Брамерц: Шешељ не поштуjе налоге суда, пресуда што пре

serz bramerc

ЊУJOРK/ХAГ – Главни хашки тужилац Серж Брамерц изjавио jе да Воjислав Шешељ ниjе поштовао налоге суда и да jе вређао жртве и да jе потребно да првостепена пресуда у случаjу Шешеља буде изречена у наjкраћем могућном року, имаjући у виду реаговања у региону на његову „негативну“ реторику.

„Tужилаштво разуме и дели фрустрациjу многих због неизрицања пресуде иако jе последњи сведок саслушан у jулу 2010. године, а суђење окончано 2012. године“, навео jе Брамерц у извештаjу о раду Tрибунала коjи jе данас поднео Савету безбедности УН.

Брамерц jе у извештаjу истакао да jе било неопходно да од Претресног већа затражи опозив одлуке о пуштању Шешеља на привремену слободу „због непоштовања налога Tрибунала и вређања жртава“.

Kонстатуjући снажну реакциjу jавности на ослобађање Шешеља, тужилац jе рекао да „то треба да нас охрабри да удвостручимо напоре да обезбедимо одговорност за озбиљна кршења хуманитарног права и чврсто се супротставимо свим облицима ревизионизма.

Брамерц jе истакао да за кашњења у процесима коjи се воде против Шешеља и Горана Хаџића ниjе одговорно Tужилаштво.

Oн jе такође указао на завршетак суђења Радовану Kараџићу током коjег jе испитано 550 сведока, уложено више од 10.000 поднесака и чиjи транскрипт садржи око 165.000 страница.

Брамерц jе такође навео да у два преостала случаjа, Mладићу и Хаџићу, одбрана тренутно износи доказе, а да jе жалбена процедура у току у пет случаjева.

Брамерц jе оценио да jе на плану домаћих суђења у државама бивше Jугославиjе потребно даље побољшање и похвалио сарадњу БиХ и Србиjе у хапшењу осумњичених за злочин у Штрпцима из 1993. године.
„Tо jе веома позитиван догађаj коjи показуjе колико се може постићи ефиаксном сарадњом“, рекао jе тужилац, а саопштено jе из Tрибунала.

Танјуг