„Телеграф“: Десет језивих примера мучења у затворима ЦИА

cia

Извештај америчког Сената, тачније његов део, објављен на 480 страница открио је неке застрашујуће детаље зверске тортуре која се одвијала у тајним затворима Централне обавештајне агенције (ЦИА).

 

1. Затвореницима који су штрајковали глађу су храну на силу гурали у ректум

Најмање пет затвореника били су присиљени да храну и воду уносе ректалним путем. Један од њих, Мајид Кан, штрајковао је глађу због тога што је неправедно затворен. Агенти ЦИА су силом, преко такозваног „црева за храну“ убацивали храну попут тестенина, ораха, грожђа и осталих намирница у његов ректум. Мучење је ишло до тих граница да је Кан неколико пута покушао самоубиство тако што је себи буквално одгризао вене.

2. Чак 26 недужних затвореника је ухапшено и мучено

Ови људи, иначе веома образовани људи, угледни интелектуалци, хапшени су и мучени из једног разлога: како би ЦИА од њихових чланова породице извукла одређене информације за које је сматрала да поседују.

ЦИА је мучила недужне само да би извукла информације од њихових породица

3. Затвореници су умирали од хипотермија, односно смрзавања

У новембру 2002. године, ухапшени Авганистанац Гул Рахман је био бачен у „Јаму соли“, што је био шифрован назив за затвор Агенције у Авганистану. Агенти су га скинули голог, везали ланцима и натерали да седи на леденом бетону. Сутрадан је преминуо услед смрзавања.

4. Мучење дављењем

Калид Шеик Мухамед, наводни мозак напада на куле близнакиње, у марту 2003. године мучен је дављењем чак 183 пута! У извештају се наводи како је ова врста мучења стално изазивала грчење, повраћање и падање у несвест.

5. Ускраћивање сна на недељу дана

Најмање пет затвореника почело је да пати од тешких халуцинација јер им је сан брутално ускраћиван, а неки су присилно одржавани будним чак недељу дана.

6. Руски рулет

Неколико затвореника мучено је игром руског рулета.

Затвореници у ЦИА затворима били су изложени различитим методама тортуре

7. Претња бушилицом

Абд-ал-Рахим-Нашири, Саудијац оптужен за постављање бомбе на амерички разарач „УСС кол“, био је у неколико тајних затвора након хапшења 2002. године. Застрашиван је бушилицом која му се налазила свега пар милиметара од слепоочнице.

8. Претње затвореницима да ће им осакатити и убити децу и породице

Агенти ЦИА претили су тројици затвореника да ће им повредити најмилије, укључујући претњу да ће им силовати мајке.

9. Пуштање несносно јаке музике у ћелијама

Затвореници су изложени несносно гласној музици, међу којима је агентима „омиљена“ била нумера Браће Блуз „Раwхиде“, као и такозвана „бела бука“ (насумични сигнал изузетне снаге), која је за циљ имала да потпуно сломи дух затвореника, пружајући им осећај немоћи и безнађа.

10. Вешање затвореника за зглобове

Реџа ал-Нахар, бивши Бин Ладенов телохранитељ, везан је лисицама, и обешен о дрвену греду, са које је висио скоро 24 сата. Притом, стављена му је пелена, с обзиром да му одлазак у тоалет није био дозвољен.

(В. Филиповић- Блиц / The Telegraph)