Хрватска на седници Савета безбедности УН затражила од Трибунала повлачење одлуке о ослобађању Шешеља због „говора мржње“

photo-srbija-licnosti-seselj_vojislav-Sesuu_03_u_405601788

ЊУЈОРК – Стални представник Хрватске у УН Владимир Дробњак позвао је вечерас на седници Савета безбедности УН главног хашког тужиоца Сержа Брамерца да затражи од Трибунала у Хагу да брзо повуче одлуку о привременом пуштању на слободу оптуженика Војислава Шешеља због његовог говора мржње.

Дробњак је на седници Савета безбедности на којој су представљени редовни извештаји о раду Трибунала и сарадњи земаља бивше Југославије с тим судом такође оптужио Србију да не жели да схвати озбиљно Шешељев случај.

 

„До изражаја долази немогућност Србије да схвати озбиљно Шешељев случај и да се носи с њим. Неки догађаји из прошлости говоре о томе да Србија то не жели“, рекао је Дробњак током полемике са српским амбасадором у УН Миланом Милановићем који је навео да „говор мржње није својствен само Србији већ целом региону“.

Дробњак је истакао да је председник Хрватске Иво Јосиповић упутио документ Савету безбедности у којем је желео да скрене пажњу тог тела на Шешељев говор мржње у јавности од како је пуштен на привремену слободу због болести.

„Привремено пуштање на слободу Шешеља је смејање у лице жртвама рата… Шешељ је ослобођен из хуманитарних разлога, али последице његовог ослобађање нису уопште људске… Видети да је оптужени за ратне злочине ослобођен, потпуно је неприхватљиво и увредљиво“, рекао је Дробњак.

Он је оценио да ескалација Шешељеве запаљиве политичке реторике и говора мржње могу да угрозе мир и стабилност у региону и додао да Шешељ исмева не само жртве већ и међународну правду.

Српски представник у УН Милановић оценио је да Хрватска злоупотребљава случај Шешеља у политичке сврхе (у Хрватској ће 28. децембра бити председнички избори).

Он је подсетио да садашње Шешељеве изјаве нису различите од оних које је уобичајено давао у хашком суду, као и да је упркос томе он ипак пуштен на привремену слободу.

„Изјаве које Шешељ даје о Србији не могу се приписати Влади Србије. Регионална дестабилизација није у интересу Србије. Ми поштујемо цивилизацијске вредности и владавину права и посвећени смо миру, стабилности и помирењу“, рекао је Милановић.

Дробњак је поручио да одсуство адекватног политичког понашања српске владе у случају Шешеља поткопава веру жртава у међународну правду и поновио да је Европски парламент у резолуцији у којој је осудио „ратнохушкачки говор и говор мржње и подстицање на територијалне захтеве“ Војислава Шешеља тражио од српских власти да осуде Шешељево јавно испољавање мржње и испитају да ли је прекршио српске законе.

Он је изразио наду да ће озбиљно бити схваћене препоруке изнете у резолуцији ЕП 27. новембра и додао да ако то не буде случај то може да допринесе „нарастајућем неповерењу у међународни кривични трибунал, чак и међу онима који су снажни поборници међународног права“.

На опаску Милановића о угрожености српске мањине у Хрватској, Дробњак је рекао да је „Савет безбедности последње место на коме треба да се расправља о питању српске мањине у Хрватској“.

„Говорећи о томе, дао бих тој ствари важност коју она нема“, поручио је Дробњак.

(Бета)