Симић: Немачки план за Србију подразумева Косово у УН

predrag simic

Професор Факултета политичких наука у Београду Предраг Симић оценио је данас да немачки план за нормализацију односа Београда и Приштине и наставак ЕУ интеграције за Београд подразумева чланство „Косова“ у Уједињеним нацијама.

– Уколико је за Немачку споразум две немачке државе из шездесетих и седамдесетих година модел за Косово, он не подразумева формално признање, али подразумева нормализацију односа у свим областима, што значи и чланство (Косова) у УН – рекао је Симић агенцији Бета.

 

Вечерње новости данас су објавиле да је Немачка послала нових 11 услова Србији за наставак преговора са ЕУ, а које Београд тешко може да испуни.

Додаје се да су то услови који задиру у статус Косова, а то су и доношење статута Заједнице српских општина у складу са приштинским законима, учешће Приштине у свим регионалним форумима, прихватање „косовског“ пасоша на граници са Србијом, изградња зиданих објеката на административним прелазима.

Симић је казао да изјава председника Томислава Николића да ће Европска унија тражити од Србије да призна „Косово“ пре уласка у Унију може имати везу са новим условима за почетак преговора Србије са ЕУ.

Николић је недавно рекао да је први пут од европског комесара Јоханеса Хана чуо да је признавање „Косова“ услов за придруживање ЕУ. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да то не може бити формални услов јер ни пет од 28 чланица ЕУ не признаје „Косово“.

– Мотиве (за иступ Николића) можемо тражити и у овоме што је данас објављено… о условно речено 11 нових услова који долазе из Берлина као услов за отварање првих преговора са ЕУ, а који се односе на наставак бриселског процеса (преговори Београда и Приштине) – рекао је Симић.

Додао је да иступање председника Николића може да има везе и са одустајањем Русије од изградње гасовода Јужни ток који је требало да прође и кроз Србију.

– После одустајања од Јужног тока положај Србије је погоршан и то морамо признати. Управо у том тренутку стиже и вест о новим условима и то ће изазвати нови потрес на српској политичкој сцени и суочити власти у Београду са још једним великим изазовом на који ће тешко одговорити – рекао је Симић.

Према његовим речима, у политичким круговима у Београду „нема много расположења да се иде даље од онога докле се стигло у бриселским преговорима“.

– То је питање које ће још једном поделити власт и опозицију, а можда и саму власт – да ли наставак бриселског процеса значи и де факто, ако не и де јуре, признавање Косова – навео је Симић.

(Бета)