Меркел: „Не претимо ратом на Балтику, али члан 5 уговора о НАТО каже да је напад на једну чланицу уједно и напад на читаву Алијансу“

angela-merkel2

Берлин — Немачка канцеларка Ангела Меркел оптужује Русију да покушава да учини земље западног Балкана економски и политички зависнима, како би повећала свој утицај.

 

Меркелова је у интервјуу листу „Велт ам Зонтаг“, такође оптужила Русију да се меша у унутрашње послове одређених земаља које желе да имају блискије односе са Европском унијом.

„Молдавија, Грузија и Украјина су три наша источна суседа који су донели суверене одлуке да потпишу споразуме о придруживању са ЕУ“, рекла је канцеларка, пренео је Ројтерс.

„Русија прави проблеме свим тим трима земљама“, истакла је немачка канцеларка, указујући на „замрзнуте конфликте“ у регионима који траже отцепљење попут Придњестровља, Абхазије и Јужне Осетије, као и на мешање Русије у конфликт на истоку Украјине.

Званична Москва је, како наводи Ројтерс, исказала незадовољство проевропским курсом Молдавије, потврдјеним прошлонедељним изборима на којима је проруском кандидату било забрањено да учествује, тиме што је забранила увоз молдавског вина, поврћа и меса.

Руски председник Владимир Путин је прошлог месеца потписао уговор о стратешком партнерству са Абхазијом, која тражи независност од Грузије, што је наишло на оштре критике НАТО и ЕУ.

Меркелова је у интервјуу недељном издању „Велта“ такође стала у одбрану своје одлуке донесете на самиту НАТО 2008. године да Украјина и Грузија не постану кандидати за чланство те војне организације, али је поново указала на посвећеност НАТО-а одбрани земаља источне Европе попут Пољске и балтичких земаља, које јесу чланице Северноатлантске алијансе.

„Нема разлога да се прича о рату на Балтику. Али без обзира на то, члан 5 уговора о НАТО, који наводи да је напад на једну чланицу уједно и напад на читаву Алијансу, и даље стоји“, истакла је канцеларка.

(Танјуг)