Ако буде рата, крећемо са 10.000 тенкова са Урала, освојићемо Косово са Србима

Оружани сукоб између Русије и Северно-атлантског савеза могућ је чак и у блиској будућности, ако стране одмах не почну да траже компромис. О томе у свом чланку у Финанциал Тимес-у пише професор конфликтологије и међународних односа на Универзитету Џорџ Мејсон у САД-у Денис Сандол. По његовом мишљењу, упорно ширење НАТО на исток и планови за укључивање Грузије и Украјине у блок, доводи Русију у безизлазан положај, пише интернет портал “Webtribune“.

Војни блок НАТО није распуштен, него је наставио да учествује у многим оружаним конфликтима у свету. Пошто на планети није било њему равне силе која би се томе супротставила, Савез је успео да фактички присвоји функцију светског арбитра. С обзиром на то да Русија већ више није онаква каква је била деведесетих година и кад је активно бранила своје геополитичке интересе, Запад чини све да прошири конфронтације са другим земљама.

Водећи експерт Центра за војно-политичка истраживања МГИМО (Московског државног института за међународне односе) Михаил Александров, сматра да је вероватноћа великог рата реално велика, али да људи морају да смисле начин да се од њега заштите.

“Русија мирно може да избије на Балкан, прегазивши Бугарску и Румунију. Могуће је изградити савез са Србијом и заједно освојити Косово и Црну Гору. Фактички, ми бисмо тако затворили НАТО у полукруг. Дакле, имамо добре могућности“, додао је Александров.

Он истиче да руска војска поседује на Уралу 10.000 тенкова и да је потребно само неколико месеци да би се они довели у стање борбене готовости. Упркос tome што НАТО има могућност да састави милионску армију, Руси тврде да могу да саставе армију од два do три милиона.

Наравно, покретнуто је и питање нуклеарног наоружања и уништења, у чему Запад значајно да предњачи, али Руси могу да се одбране ракетама на авионима, бродовима и подморницама, које су способне да погоде било који циљ у Европи, наводи та интернет страница. Ови стручњаци истичу и да њихови противници дају предност полуратним методама, комбинацијама политичког насиља са акцијама диверзантских група, тако да велики рат уопште није потребан НАТО.

“Русија контролише већи део светских ресурса, има огромну територију, највећи нуклеарни потенцијал. Ако би постојала таква жеља, могли бисмо да уништимо и Европу и САД. Стаљин није имао такве могућности, а ми их имамо“, истакао је он.

“По мом суду, настојање Запада да удари на Русији постало је очигледно. У питању је само карактер рата. То је облик рата описан у концепцији националне безбедности САД. Ради се о ‘светском грађанском рату’ “, изјавио је потпредседник Академије за геополитичке промене Костанин Соколов.

Соколов објашњава да се у овом рату неће сукобљавати Русија и Запад, него различите светске социјалне групе. Он истиче да се Руси могу заштити на духовном и моралном нивоу тако што ће се трудити да очувају традиционалне вредности.

“Морамо да схватимо да наш противник није обичан Американац или Енглез, већ су то власници финансијског капитала. Они су решили да међусобно заваде народе. Светска олигархија не треба да мисли да је она безбедна. Ето шта треба да схвате житељи Русије и Запада“, поручио је Соколов на крају.

(Web-tribune.com)