Вулинов трошак од милион евра државна тајна

vulin cegevara

После оптужби о злоупотреби функције у вези с конкурсом за пројекте на рачун министра за рад, социјална и борачка питања Александра Вулина, стигла је још једна. Скупштина АП Косова и Метохије саопштила је да је Вулин, бивши шеф Канцеларије за КиМ „за набавку и постављање надзорних камера у Косовској Митровици 2012. утрошио готово 106 милиона динара, односно милион евра“.

У исечку из наводног уговора који је АП КиМ проследила медијима уз саопштење види се да је наручилац Канцеларија за КиМ, извођач радова „ДБС Консел Сецуритy сервице“ из Београда, а да је уплата обављена уз посредовање општине Звечан. Како тврди АП КиМ, у уговору се види да је та сума новца „уплаћена авансно и без тендера, а да те исте камере никада нису ни постављене у Косовској Митровици“.

Крчмили буџет
Куповином камера и начином пословања Канцеларије за КиМ бавио се анкетни одбор Скупштине Србије чији је посао била провера трошења средстава из буџета Републике Србије у протеклим годинама. На Одбору за Косово и Метохију Скупштине Србије речено је да је куповина проглашена „државном тајном“.

– Током предизборне кампање (2012) председник Владе Србије и председник СНС-а говорио је да ће кроз јавне набавке уштедети 600 милиона евра, а стварност је сасвим другачија. Александар Вулин је за набавку и постављање камера у Косовској Митровици потрошио 106 милиона динара без икаквог тендера. Куриозитет је да тих камера у Митровици нигде нема, а непосредно после тог посла, министар је решио своје стамбено питање у Београду. Ово није ништа ново, о том послу и начину функционисања Канцеларије за КиМ говорило се и на седницама Одбора за КиМ Скупштине Србије, али из Канцеларије су стизали одговори да је то државна тајна – наводи се у саопштењу које потписао председник скупштине АП КИМ Добросав Добрић.

У тексту се још тврди да „набавка камера није једини проблематичан посао Канцеларије за КиМ“.

„То је и куповина униформи, радних одела, одеће и обуће – возила за више од шесто припадника цивилне заштите, што је опет Канцеларија прогласила за државну тајну. Необично је и то да се Александар Вулин предлаже за почасног грађанина Косовске Митровице, имајући у виду суму од милион евра којом је оштетио сам град“, истиче се у саопштењу.

Ј. Л. Петковић – Вести