Наследница Наташе Кандић: Хапшење осумњичених важна вест за породице жртава

Sandra Orlovic

Директорка Фонда за хуманитарно право Сандра Орловић оценила је данас да је хапшење осумњичених за злочин у Штрпцима јако добра и важна вест за породице жртава које више од 20 година чекају да тај злочин добије адекватан кривично-правни одговор.

 

– Надам се да тих двадесетак година колико су чекали на хапшење и извођење пред лице правде обавезује државу, државне органе и у Србији и у БиХ да тај поступак спороведу брзо и ефикасно и да особе које су данас ухапшене буду брзо процесуиране – рекла је наследница Наташе Кандић на месту директорке Фонда за хуманитарно право.

Она је нагласила да хапшењем осумњичених „није испуњен коначан дуг државе Србије према жртвама и њиховим породицама“.

– Треба напоменути да је у предмету који је водјен пред судом у Бијелом Пољу против Небојше Ранисављевић за овај исти злочин утврдјено да су сви државни органи били обавештени да ће се отмица десити али на то нису реаговали – казала је Сандра Орловић.

Према њеним речцима, то је огроман баласт за државне институције и оне морају наћи одговор на ту чињеницу. Сандра Орловић казала је да породице жртава и дан данас чекају да буду признате као цивилне жзртве рата.

Општинско веће у Пријепољу је 27. фебруара ове године, на 21. годишњицу отмице, затражило од надлежних државних органа да жртве злочина у Штрпцима добију статус цивилних жртава рата.

(Бета)