Сарајево: Срушен спомен-крст на Златишту посвећен српским жртвама

srusen krst

Како јавља РТРС, јутрос у 4:00 часа дежурни полицијски службеник полицијске станице Пале примио је пријаву од припадника ЈЗП Источно Ново Сарајево који обилазе бетонски крст на Златишту, општина Стари Град, да је крст оборен од стране НН лица.

 

Из ЦЈБ Источно Сарајево напомињу да је полиција, која физички није чувала спомен-крст, већ је проводила појачане мере и активности ради спречавања евентуалних нарушавања јавног реда и мира, уочила да је крст ноћас оборен.

У Центру кажу да оборени спомен-крст не угрожава саобраћај на тој деоници.

ЦЈБ Источно Сарајево ће надлежном тужилаштву поднети службену забелешку у вези са овим случајем.

На Златишту изнад Сарајева у септембру је постављен спомен-крст, који је требало да представља привремено обележје као знак сећања на страдале сарајевске Србе, а у више наврата већи број лица покушао је да га обори.

Скупштина општине Источни Стари Град је 28. новембра затражила од Савеза логораша Републике Српске да у року од 15 дана од пријема општинског захтева уклоне спомен-крст на Златишту, а уколико то не учине – урадиће то општина.

Начелник ове општине Бојо Гашановић рекао је раније да је Скупштина општине Источни Стари Град дала рок представницима Савеза логораша Републике Српске да уклоне обележје како би могли да поднесу захтев за његово постављање.

Савез логораша Републике Српске оценио је да ова одлука општине Источни Стари Град представља „својеврсни кукавичлук, али и штићење неких других, првенствено приватних интереса, који не могу и не смеју бити изнад дужног пијетета и сећања на српске жртве“.

Из Савеза логораша Српске саопштено је раније да нису изненађени таквим одлукама и да су их донеле структуре које су од почетка опструисале идеју и иницијативу Савеза да се на Златишту изгради спомен-комплекс као знак сећања на невине српске жртве у Сарајеву.

У Сарајеву је током рата убијено око 10.000 српских цивила од стране муслиманских паравојника и „Армије БиХ“, за шта још нико није одговарао.

Мирза Хатић: Ја сам срушио крст

Редакцији „Дневног аваза“ се јавио Мирза Хатић који нам је рекао да је он са још једним колегом срушио крст на Златишту. Крст је срушио нешто иза 24 сата.

– Рекао сам да ћу га срушити. Полиција РС-а некада га чува, некада не. Чекали смо да оду и дошли смо мој пријатељ и ја и срушили га. То је било нешто мало иза 24 сата. Поносан на то што сам урадио и опет ћу то урадити где год да га поставе. Нисам хтио да сачекам полицију да ме хапсе као што су прошли пут учинили. Држали су ме два и по сата као кера на асфалту. Још ме грло боли од тога – казао нам је Хатић.

(Прес.рс, Дневни Аваз)