Хашим Тачи – Север Косова константан извор нестабилности

taci un

Савет безбедности Уједињених нација расправља о ситуацији на Косову. Шеф УНМИК-а позвао Приштину да формира владу. Србија жели политичку и економску стабилност на целом Западном Балкану, рекао је Вучић.

22.54 – САД осуђују угрожавање манастира Дечани и изливе насиља који су уследили после прекинутом меча између Србије и Албаније, рекао је заменик америчког амбасадора при УН Дејвид Пресман.

22.41 – Кина подржава територијани интегритет Србије и поздравља ангажман УНМИК-а на Косову, рекао је кинески амбасадор при УН Лиу Ђиеи.

22.20 – Русија тражи да у нову „косовску владу“ буду укључени и представници Срба, рекао је руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин. Русија је, такође, забринута због афера које потресају Еулекс и тражи да се посебна пажња поклони специјалном суду за ратне злочине припадника ОВК.

22.13 – „Косово“ ће формирати специјални суд за ратне злочине, рекао је Тачи.

22.05 – „Влада Косова“ ће бити формирана наредне седмице, рекао је Тачи и нагласио да радикалне исламисте на Косово подржавају само појединци и маргиналне групе. „Косовска полиција“ ухапсила је велики број таквих особа, укључујући и неколико имама.

22.00 – Тачи је рекао да је север Косова константан извор нестабилности, али и да је протекла година прошла у знаку „цементирања територијалног интегритета Косова“.

21.45 – Пет кућа у Ђаковици порушено по директном налогу председнице општине Мимозе Кусари Љиље, чиме је послата јасна порука Србима да њихов повратак у ово место није пожељан, рекао је премијер Србије.

21.40 – Србија позива све одговорне и активне чиниоце у међународној заједници да са максималном озбиљношћу уваже закључке главног тужиоца Специјалне истражне јединице Еулекса, Клинта Вилијамсона, рекао је Вучић.

21.35 – Србија не може прихватити део Извештаја који се тиче стања на северу Косова и Метохије, у делу који непотпуно, а тиме и нетачно, интерпретира ситуацију у насељу Брђани, рекао је Вучић.

21.30 – Вучић рекао да очекује да у наредним данима буде формирана нова косовска влада, како би се наставили разговори са Приштином.

21.25 – Вучић је рекао да је Београд чврст у ставу да не призна насилно и међународном праву противно отцепљење Косова и Метохије и његово самопроглашење за државу, али да тај чврст став није препрека разговорима и све живљој комуникацији са Приштином.

21.20 – Србија, више од свега, жели стабилност, политичку и економску, на целом Западном Балкану. То је услов опстанка и напретка наше Србије, али и свих осталих, рекао је премијер Србије Александар Вучић.

21.17 – Шеф УНМИК-а затражио од „косовског парламента“ да што пре изгласа законе неопходне за формирање суда за ратне злочине припадника бивше ОВК, на основу истраге коју је водио специјални тим ЕУ.

21.03 – Почела је седница Савета безбедности УН. Шеф УНМИК-а Фарид Зариф представља извештај о ситуацији на Косову. УН затражиле од лидера косовских Албанаца да окончају политичку кризу насталу после парламентарних избора.

На седници на којој ће бити представљен редовни тромесечни извештај генералног секретара УН Бан Кимуна говориће председник Владе Србије Александар Вучић и шеф Унмика Фарид Зариф, док ће Приштину представљати одлазећи косовски премијер Хашим Тачи.

Уочи седнице премијер Србије Александар Вучић је за РТС рекао да је уверен да дијалог Београда и Приштине води ка решавању проблема.

У извештају који ће бити представљен, Бан Кимун је изразио забринутост због „политичког застоја“ у Приштини и позвао косовске „политичке ентитете“, а посебно њихове лидере да уложе додатне напоре да превазиђу тренутни застој.

Генерални секретар УН је у извештају „честитао косовским властима и Влади Србије на напретку у остваривању заједничке европске будућности“ и охрабрио наставак дијалога на високом нивоу под окриљем ЕУ.

У свом најновијем извештају, Бан је изразио забринутост због политичког застоја у Приштини и позвао косовске лидере да појачају напоре ради проналажења решења и да што пре наставе дијалог с Београдом.

Бан је напоменуо да садашња генерација лидера мора да настави историјски процес нормализације односа Београда и Приштине, помири се с прошлошћу, искористи прилике које пружа Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ и настави структуралне реформе.

(РТС)