Хан: Ниједна земља са Балкана неће бити спремна за улазак у ЕУ до 2019. године

johanes-han_620x0

Београд — Изгледи за улазак у ЕУ подстичу закаснеле структурне реформе и демократизацију у земљама на путу ка ЕУ, истакао је комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан.

Хан је рекао и да је његов лични циљ да помогне да се реши проблем између Грчке и Македоније око имена, пренео је данас Еурактив Србија.

 

На питање да ли ће земље Балкана на путу ка ЕУ, посебно Србија, бити разочаране што у идућих пет година неће бити пријема, он је одговорио да ниједна од тих земаља неће бити спремна за улазак у ЕУ до 2019. и да то потврђују октобарски извештаји о напретку.

„Међутим, то не значи да успоравамо преговоре. Управо супротно. Урадићу све што је у мојој моћи и ЕУ ће наставити да пружа сваку могућу врсту подршке да у тим земљама напредују неопходне реформе“, истакао је Хан.

Комесар ЕУ рекао је да земље кандидати у процесу реформи треба пре свега да се концентришу на економски сектор, али поштујући принцип „квалитет изнад брзине“.

„Циљ треба да буде да се земља тако добро припреми за приступање да проширење ствара јасне предности за ЕУ које су видљиве грађанима. Интереси ЕУ морају поново постати приоритет. Само тако ће се набоље променити сада скептичан став у многим чланицама“, казао је Хан.

Европски комесар за преговоре о проширењу је рекао и да је важно да свака земља Балкана дефинише свој темпо и динамику процеса приступања додајући да су извештаји о напретку на путу ка ЕУ указали на велике разлике међу земљама кандидатима.

„Србија и Црна Гора без сумње су оствариле добар напредак, али у обе има још много области, попут владавине права, где је потребно уложити веће напоре“, истакао је комесар Хан.

Када је реч о Македонији, којој Грчка блокира почетак приступних преговора због спора око имена, Хан је у интервјуу за Еурактив Немачка рекао да ће искористити добре односе које има са Грчком како би се предузели конкретни кораци за решење проблема.

У вези с Турском, он је рекао да су преговори с њом у обостраном интересу, али да компромиса неће бити и да Турска мора да поштује европске стандарде у домену слободе штампе, родне равноправности, владавине права… ако жели да крене даље ка ЕУ.

(Бета)