Николић: Шешељ се није снашао у Србији, желео је да направи представу, али Србија не жели представе

Tomislav Nikolic

Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да је Европски парламент, вероватно због избора у Хрватској, „нешто почео да кињи Србију“ и додао да му се чини као да би Европа желела да Србија сада суди Војиславу Шешељу, јер су се они изгубили у том спору.

Европски парламент је требало да игнорише жељу неких хрватских парламентараца, али нема још много до избора у Хрватској и то ће све престати. Ми не треба да се свађамо са Европским парламентом, рекао је Николић у емисији Упитник на РТС.

Србија са Шешељем нема никакве везе, нагласио је Николић и подсетио да Србија има закон о сарадњи са хашким трибуналом.

Србија никоме не дугује да коментарише изјаве својих грађана, посебно оних који у политици ништа не значе, оценио је Николић.

Мислим да се Шешељ није снашао у Србији, додао је Николић, да је очекивао ватру својих обожавалаца и да инстиктивно и сам жели да се врати и направи представу, али Србија не жели представе.

Николић је подсетио да је кум Шешељевих унука и напоменуо да „тај човек не може да уради и изговори онолико колико ја могу да истрпим“.

Према оцени Николића, односи са Хрватском нису „у леденом добу“, јер су две земље на добром путу, иако ће „још воде протећи Савом“.

У Хрватској не могу да добију изборе, ако се не представе као србомрсци, а код нас странке не могу да пређу цензус ако мрзе друге. Ето колико смо ми испред, рекао је Николић.

Треба сачекати да прођу избори и тада ће се Хрватска окренути партнерству са Србијом, предвидео је Николић.

ЈАСНА ПОРУКА ХАНА

Председник Србије Томислав Николић рекао је вечерас да је од европског комесара за суседство и преговоре о проширењу Јоханеса Хана чуо јасну поруку да Србија неће бити део Европске уније док не реши питање Косова и Метохије.

„Хан је дословно рекао – ми вас са нерешеним проблемом нећемо. Пошто је већина земаља ЕУ признала независност Косова, он ми је рекао да нас са нерешеним пробемем Косова Европа неће“, рекао је Николић.

Он је поновио да Србија никад неће признати независност Косова.

Николић је рекао да му је европски комесар приликом посете Србији говорио и о увођењу санкција Русији.

„Рекао ми је, ви још можете да се тако неко време понашате, јер нисте чланица ЕУ, али касније нема одступања од спољне политике Европске уније“, рекао је Николић.

НЕ МОГУ ДА ЋУТИМ

Не могу да не износим свој став зато што ће неко да каже да нападам Александра Вучића, изјавио је вечерас председник Србије Томислав Николић и додао да он и Вучић превазилазе разлике 22 године, јер медији, „од како смо заједно, говоре да смо у свађи“.

Различити смо људи, различито реагујемо. Другачије радимо, он је бржи, енергичнији. Нисам много спор, али сам довољно спор, јер знам да сагледам ствари из више углова, рекао је Николић у Упитнику РТС.

Нисам онај који критикује Владу, јер осећам одговорност за заслуге за формирање ове владе од 2012. године. Ако су грађани Србије задовољни, показаће они то Влади и не вреди да ја нападам Владу или говорим да добро раде, рекао је Николић.

Председник Николић је додао и да појединци преко медија покушавају да га склоне.

СИТУАЦИЈА НЕПОВОЉНА ПО СРБИЈУ

Председник Србије је рекао да је већ месецима указивао на могућност да изградња „Јужног тока“ буде обустављена, али сматра да штете нису толике колике би биле да Србија уведе санкције Русији.

Николић је рекао да су нереалне приче да ће Србија моћи да се повеже преко Турске, Грчке и Македоније, а далеко је да ће то бити значајан извор прихода колико би донео „Јужни ток“.

Ситуација је неповољна по Србију, министри ће разговарати са руском страном. Ми не смемо да остајемо без енергената.

Толико нам Русија дугује, јер и ми трпимо доста због ње, оценио је Николић.

То су игре мачке и миша, а ми страдамо са стране, рекао је Николић и нагласио да су проблеми Европске уније и Русије око гасовода настали и пре кризе у Украјини.

Новости онлине / Агенције