Хелмут Шмит био Хитлеров војник

Helmut Smit

Берлин — Бивши немачки канцелар Хелмут Шмит био је Хитлеров војник, сазнаје Шпигел.

Бивши немачки канцелар Хелмут Шмит, чија се реч и данас и чује и слуша, нашао се, непосредно пред свој 96. рођендан, на удару сазнања политичког магазина „Шпигела“ о томе да је, изгледа, прећутао истину о времену када је био Хитлеров војник и о „контаминацији“ нацистичком идеологијом.

Новинарка „Шпигела“ Сабине Памперин је у својој књизи „Хелмут Шмит и одвратни рат“, која ће изаћи 8. децембра, написала да се „Шмит радо представљао као противник нациста“ а да, међутим, документи указују на „контаминацију“ нацистичком идеологијом, преносе данас немачки медији.

Немачки таблиод „Билд“ је данас дао одговоре на нека спорна питања о „пошећереној биографији“ и о томе да ли је Шмит заиста желео да иде у Хитлерјугенд.

„Да, али су му родитељи то бранили“, пише овај таблиод.

„Шмитов деда је, наиме, био Јеврејин, па је његов отац морао да даје погрешне податке о Шмитовом пореклу. Касније је хамбуршки Веслачки савез, где је Шмит био члан, постао део Марине-Хитлерјугенд, па је тако, дакле, он, ипак био члан Хитлерјугенда“, пише „Билд“, постављајући питање да ли је то знак за наци-идеологију.

„Није“, каже историчар Михаел Волфзон.

„Само зато што је неко са 14 или 15 година био у Хитлерјугенду, то ни издалека не значи да је био нациста“, сматра овај историчар.

За Шмита се каже да је годинама радо наглашавао свој антинацистички став, да је „четвртину Јеврејин“ и да је, као такав, имао проблеме са антисемитском наци-пропагандом…..

„Билд“ на питање како је Шмит, као такав, ипак, могао да направи каријеру официра Вермахта, пише да је он ступањем у Вермахт 1937. године, озбиљно мислио да је то једина честита организација Трећег Рајха. Сам Шмит се, према својим изјавама, добровољно пријавио за источни фронт „јер није желео да, као плашљивац, сам лута….“.

Премда му лично много тога није одговарало код нациста, Шмит, према једној његовој изјави из 1992. године, „није сумњао у своју обавезу да се, као војник, стави у службу Немачке“.

О Шмиту су његови надређени тада писали да је чврсто на темељима нацистистичког схватања света, каже се у књизи о њему, која излази 8. децембра.

Шеф Меморијаног парка немачког отпора Петер Штајнбах објаснио је како су Шмитови надређени дошли до такве оцене Шмитових способности.

„Такви цитати су у Трећем Рајху били уобичајени“, рекао је Штајнбах, нагласивши да такви цитати ни у ком случају не доказују Шмитово „посебно инфицирање“ националсоцијализмом.

Историчар Волфзон сматра, ипак, да је Шмит делове своје биографије из времена Трећег Рајха „пошећерио“, преносе немачки медији данас.

Шмит, пети по реду немачки канцелар и, судећи према анкетама, најомиљенији од свих бивших канцелара, појављује се и даље у јавности, са неизбежном цигаретом, премда је пушење у Немачкој скоро протерано, и старачки мудро, без страха, критикује и Европску унију и канцелара Ангелу Меркел и Русију и говори о многим темама, попут „капитализма, као птице грабљивице“, америчког шпијунирања, економске кризе…

О Шмиту, који је недавно на универзитету у Атини добио почасни докторат, 24. по реду, чиме се уврстио у рекордере по почасним докторатима, његове социјалдемократе говоре као о великом државнику и политичару и честитој личности од интегритета са снагом за доношење одлука и аналитичким способностима.

Не само његове социјалдемократе, које данас владају Немачком са демохришћанима, канцелара Меркелове, већ и сами Немци говоре да је Шмит најзначајнији канцелар у послератној историји државе.

„Сигурност, уместо подухвата“- могао би бити мото, због кога су му Немци указали поштовање, као најзначајнијем немачком канцелару.

Када је реч о Шмитовом приватном животу, он је познат и по томе што се и даље пред камерама појављује са цигаром и што је цео век, чак 68 година, провео заједно са једном женом, супругом Локи, која је у дубокој старости преминула пре две годне.

Шмит се лане нашао на нишану медија због једне жене и када су га питали да ли је то његова нова пријатељица, Шмит је одговорио кратко „да“, што је моћна штампа оценила да краће, јасније и „шмитскије“ не може ни бити речено.

Реч је било о госпођи Рут Лоа, за који штампа пише да су јој се пола века путеви укрштали са Шмитовим.

Хелмут Шмит не тако давно је изјавио да може да схвати зашто је Русија припојила Крима, упутио је критике западним званичницима.

(Танјуг)