Финска: Напуштају „протестантску цркву“ због изјаве надбискупа о геј браковима

Arkkipiispa+Kari+Mäkinen

Више од 13.000 људи је за три дана демонстративно напустило финску националну цркву, након изјаве њеног првог човека да је обрадован што би геј бракови у тој земљи ускоро могли бити легализовани.

Надбискуп финске протестантске цркве Кари Макинен је рекао да се „обрадовао из дна душе“ када је у петак фински парламент одобрио народну петицију која је утрла пут доношењу закона о легализовању истополних бракова.

Високорангираних црквени званичник Јука Кескитало рекао је, међутим, да гласање „не мења став цркве о браку“, као заједници мушкарца и жене.

Од петка до недеља, више од 13.000 људи је напустило цркву у знак протеста. То значи да они неће више плаћати црквене таксе коју прикупља држава за лутеранску цркву.

„Надбискупова изјава је била намењена либералним члановима цркве, али се окренула против цркве“, рекао је председник Лиге слободних мислилаца Петри Карисма.

Само у недељу, цркву је напустило око 5.200 људи, што је највећи број за један дан у протекле четири године.

Око 4,1 милиона Финаца, или 75 одсто становништва, су протестанти и припадају лутеранској цркви, док је 1970-тих година тај постотак износио више од 90.

Финска је признала истополне везе 2002. године. Уколико се усвоји закон о склапању истополних бракова, очекује се да не би ступио на снагу пре 2016. године.

Танјуг