Славиша Ристић на испитивању код „Еулекса“ у суду у Северној Митровици?

ostajemo-u-srbiji-slavisa-ristic

Еулекс саслушава Славишу Ристића

Бивши председник општине Зубин Поток, Славиша Ристић налази се на саслушању пред међународним тужиоцима у Косовској Митровици.

Портпаролка Еулекса Драгана Николић-Соломон изјавила је Тањугу да се Ристић добровољно појавио пред тужиоцима који га испитују у Митровици.

Ристић, као и актуелни градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић, протеклих месеци нису били на Косову.

Косовска полиција је по налогу Еулекс тужиоца средином јула покушала да уручи позив за саслушање Ристићу и Вуловићу, али се они тада нису налазили на својим адресама, због чега су убрзо су издати налози за њихова хапшења.

Ристић се доводио у везу са инцидентом када је 26. јула 2011. године на територији општине Зубин Поток убијен припадник специјалне јединице Косовске полиције Енвер Зумбери.

Вуловић је осумњичен да је наводно учествовао у помагању приликом бекства једног Србина из полицијског притвора у Зубином Потоку ове године.

 

КиМ: Славиша Ристић на испитивању код „Еулекса“ у суду у Северној Митровици?

Бивши председник општине Зубин Поток и попредседник ДСС-а, Славиша Ристић се од јутрос налази у згради Основног суда у Северној Митровици на саслушању пред међународним тужиоцима, потврдила је за КоССев портпаролка Еулекса Драгана Николић-Соломон, након што је КоССев ову вест добио из више незваничних извора и тражио потврду од Еулекса.

Истовремено, садашњи косовски градоначелник Зубиног Потока, Стеван Вуловић, није у Еулексу. За бившим председником општине Зубин Поток и својевремено једним од најутицајнијих личности на Северу Косова, Еулекс је подигао оптужницу раније ове године због тешког убиства, као и против актуелног косовског градоначелника Вуловића, а у августу су издати налози за хапшење обојице.

„Можемо потврдити да се господин Славиша Ристић добровољно представио пред међународним тужиоцима и тренутно се испитује у Еулексовом штабу у Митровици. Господин Вуловић није у просторијама Еулекса,“ навела је Николић-Соломон у писаном одговору на наше раније упућене позив и мејл.

У накнадном телефонском позиву нашем порталу, међутим, портпаролка Еулекса је дала корекцију своје писане изјаве, потврдивши да се Ристић  заправо налази у згради Основног суда у Северној Митровици, а не у Еулексовом штабу – згради познатој као „Лог Басе“ у Јужној Митровици, а што је информација са којом је и КоССев од јутрос располагао.

Ристићев партијски колега, Марко Јакшић, у ранијој изјави за наш портал – пре потврде из Еулекс да се Славиша Ристић налази на саслушању – рекао је да му та вест није позната, те да је од нас први пут чује, али да ће покушати да ступи у контакт са Ристићем и провери. У накнадној изјави за наш портал, Јакшић је рекао да је Ристић недоступан на оба броја телефона која користи, те да то може да указује да је у Еулексу, али и не мора. Јакшић је тада такође потврдио да Ристић до сада није имао адвоката. У међувремену је информацију да је Ристић од јутрос недоступан на свим познатим бројевима потврдио и портал НСПМ.

„Он сигурно није имао свог адвоката до ове суботе, али да ли је ангажовао неког у ова два дана, стварно не знам, као што не знам ни да ли је у суду, или не. Ја немам информацију о томе. Недоступан ми је на оба броја која користи, што може да значи, а и не мора.“

КоССев је покушао да добије и Стевана Вуловића, али је он такође био недоступан на два броја која је до недавно користио, а његов адвокат Љубомир Пантовић се није јавио на наш позив. Такође, према незваничним информацијама, Вуловић је овог викенда боравио у Зубином Потоку.

Уколико се лица за којима је Еулекс расписао потерницу, сама потом одазову позиву суда, по процедури су дужна да се јаве у полицијску станицу, у којој им се одређује 48-часовни притвор, који се може одмах на захтев тужиоца и укинути. Могуће је такође у пракси да се ова лица директно појаве у суду, пред тужиоцем, судијом и полицијом. Такође, тужилац може поднети захтев, који одобрава судија – да се ова лица бране са слободе.

„Косовска полиција“ је по налогу Еулексовог тужиоца средином јула покушала да уручи позив за саслушање Славиши Ристићу и Стевану Вуловићу, али се у тренутку уручивања позива ова двојица општинских званичника нису налазили на својим адресама, због чега су убрзо издати налози за њихова хапшења.

Славиша Ристић се оптужује за тешко убиство, то јест, убиство припадника РОСУ – специјалне јединице Косовске полиције, 26. јула 2011. године, другог дана пошто су припадници РОСУ дошли на прелазе Брњак, који се налази на територији општине Зубин Поток, чији је Ристић тада био председник.

(Танјуг-КоССев-НСПМ)