Девенпорт: Отварање поглавља у преговорима Србије са ЕУ зависи од спровођења Бриселског споразума

devenport eu

БЕОГРАД – Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт изјавио је данас да отварање првог поглавља у преговорима са ЕУ зависи од напретка у имплементацији бриселског споразума, као и да је Европска комисија препоручила да се међу првима отвори поглавље 32, које се тиче јавних фианансија.

 

Девенпорт је на конференцији за медије на којој је престављено истраживање о ставовима грађана о европским интеграцијама, казао да је познат став Бундестага за отварање првих поглавља и да Немачка инсистира да међу њима буду 23 и 24 (основна права, правосуђе, борба против корупције) и 35 (Косово).

Рекао је и да не зна када ће прво поглавље бити отворено.

„Сада је на земљама чланицама да одлуче којим поглављима ће бити отворена…Дошло је до неког напретка у односима Београда и Приштине, али не можемо да причамо о пуној имплементацији. Мислим да постоји политичка воља у Београду, а политичка ситауција у Приштини није дозволила да дође до обнове политичког дијалога на највишем нивоу“, рекао је Двенпорт, одговарајући на питање да ли је отварање првог поглавља условљено статусом Косова, изменом устава БиХ и подржавањем санкција Русији.

Девнпорт је казао и да министарства унутрашњих послова и правде заједно са Делегацијом интензивно раде на акционим плановима за поглавља 23 и 24 и да су из тих министарстава поручили да ће акциони планови бити готови до краја ове године.

На питање може ли Брисел да посредује у спору између државе и адвоката у Србији који већ месецима штрајкују, а који су отпутовали у Брисел да затраже помоћ, Девенпорт је рекао да је хитно потребно решење овог проблема, јер „грађанима мора да буде доступна правда“.

„Лично сам рекао да није улога Делегације ЕУ да посредује у том спору између адвоката и Министарства правде. Штрајк адвоката представља проблем за судове и грађане који имају право на приступ правди. Због тога се надам да ће доћи до још озбиљнијих заједничких напора да дође до решења“, подвукао је шеф Делегације ЕУ у Србији.

Упитан да ли би влада требало да поступи по резолуцији Европског парламента и огради се од изајава лидера радикала Војислава Шешеља, Девенпорт је навео да је реч о је о одлуци Међународног трибунала у Хагу.

„Мислим да је јасно да су мишљења Шешеља део прошлости Србије и јасно је да је то такође став Владе Србије“, истакао је Девенпорт и навео да су то рекли и министри Небојша Стефановић и Ивица Дачић.

Нагласио је и да ЕУ подржава Србију на њеном путу ка пуноправном чланству, али и на „путу помирења у региону и регионалне сарадње“.

То је, како је додао, јасна политика Владе Србије.

(Танјуг)