Црна Гора „окренула леђа“ Москви

Crna_Gora

Подгорица — Црна Гора није подржала Резолуцију против глорификације нацизма и расизма коју је УН-у поднела Русија, јер су против ње гласале земље чланице Европске уније.

То је саопштено „Вијестима“ у црногорском Министарству спољних полова и европских интеграција.

Генерална скупштина УН је 21. новембра усвојила Резолуцију која позива на борбу против нацизма, неонацизма и других пракси, које доприносе потпаљивању савремених форми расизма, расне дискриминације, ксенофобије и повезаних облика нетолеранције.

„Црна Гора се као земља кандидат за чланство у ЕУ ускладила са позицијом ЕУ,” објашњено је “Вијестима” из црногорског министарства.

Документ Русије је од земаља из региона подржала само Србија, док су остале државе биле уздржане.

“Вијестима” је у ресору министра Игора Лукшића објашњено да Црна Гора као кандидат за чланство у ЕУ има обавезу усклађивања ставова са политиком њених земаља, што је било и у овом случају.

“Глас Америке” објавио је да је Русија Резолуцију користила за домаћу пропаганду. У њој је приказала две украјинске групе “Десни сектор” и “Украјинску националну скупштину – Украјинску националну самоодбрану”(УНА-УНСО) као неонацистичке, пренео је тај медиј.

Европска унија је саопштила, како се наводи, да су њене чланице противници нацизма и расизма, али да је Резолуција Русије ограничавајућа за слободу говора и окупљања, као и да игнорише остале расистичке и тоталитарне идеологије.

вијести.ме