Званичник ЕУ: Постављамо тенкове, рат са Русијом је неминован

tanks

Након што је глобално финансијско тржиште помислило да се у Украјини „тресла гора, а родио миш“, изгледа да догађаји поново убрзано ескалирају.

Потпредседник Европског парламента, Саријус-Волски упозорио је да „притисак Русије на Украјину расте“ и да је „рат неминован“, на шта је украјински председник Порошенко брзо одговорио, прилично злослутно, да их „трећи светски рат не плаши“, напомињући да Украјина треба да добије чланство у НАТО-у. На крају је НАТО потврдио да планира да постави тенкове у источној Европи.

Украјински председник Порошенко, поред тога што је изјавио да Украјину не плаши трећи светски рат, рекао је и да Украјина мора да испуни услове за прикључивање НАТО-у, али и да се украјински уведе као једини званични језик у Украјини.

Међутим, како Ал-Јазеера извештава, врховни војни командант НАТО-а је „веома забринут“ војском у анексираном региону Крим која би могла да се искористи као база за нападање читавог црноморског региона:

Коментари генерала САД Филипа Бридлова у среду појавили су се након што се Кијев уплашио да ће проруски побуњеници покушати да заузму још земље у источној Украјини како би успоставили копнену везу са Кримом, који је Русија припојила у марту.

„Веома смо забринути због милитаризације Крима“, рекао је Бридлов, састајући се са украјинским политичким и војним лидерима у Кијеву.

„Капацитети који се успостављају у Криму способни су да врше утицај на читав регион Црног мора“, рекао је он, наглашавајући доток крстарећих пројектила и ПВО ракета.

Руски министар одбране рекао је у среду да је 14 војних авиона постављено у Крим као део ескадриле од 30 авиона који ће бити стационирани на полуострву.

Такође у среду, ОСЦЕ мисију за специјални мониторинг (СММ) у источној Украјини напали су ручним противтенковским гранатама и оружјем против авиона.

„Ови пуцњеви су изгледа дошли са територије коју контролишу сепаратисти“, рекао је Стејт департмент САД у изјави у четвртак.

„Било какви напади или претње ОСЦЕ контролорима или опреми су неприхватљиви. Позивамо све стране да се суздржавају од било каквих акција које могу угрозити безбедност ОСЦЕ мисије у Украјини“.

Ово, дакле, објашњава одлуку НАТО-а да постави тенкове, али и руски одговор:

„САД гурају Украјину у амбис грађанског рата који је већ однео на хиљаде живота“, рекао је руски заменик министра одбране, Анатолиј Антонов азијским колегама у четвртак.

„Америчке и НАТО војне снаге приближавају се граници Русије, а САД су интензивирале своју активност у бившим совјетским републикама“, рекао је он на инаугуралном састанку Дијалога одбрамбених шефова јужних и југоисточних нација у Коломбу, главном граду Шри Ланке.

Чини се да је ситуација све само не суздржана…

(Wебтрибуне.рс)