Ниманбегу: Албанци су фактор стабилности у Црној Гори и региону

albania1

Лажна је дилема око идеје велике Албаније, јер је не подржава ниједна релевантна адреса, а обиљежавање Дана заставе је национални празник и нема везе са тим, каже Генци Ниманбегу, потпредсједник Форце, посланик и предсједник Националног савјета Албанаца.

Он је за Блиц Црна Гора рекао да други народи у Црној Гори много мање запажају своје националистичке испаде који су, како је рекао, много чешћи.

Евидентно је да је актуелизација питања око такозване идеје велике Албаније лажна дилема и да се не позива нити на једну релевантну политичку личност нити у Албанији нити у Црној Гори. Албанци су окренути идеји уједињене Европе и интеграција у НАТО. И премијер Албаније и премијер Косова су јасни у својим мирољубивим порукама сарадње у региону. Албанци су фактор стабилности у региону и у Црној Гори“, казао је он.

Nimanbegu Genci 06a1 Ниманбегу: Албанци су фактор стабилности у Црној Гори и региону

Према његовим ријечима, Црна Гора је показала у задњих петнаестак година научила лекције из региона. „Засад се на веома задовољавајућем нивоу спречавају међунационалне провокације. Као припадника и заступника Албанаца у Црној Гори брине ме велика етничка дистанца према мом народу и као посљедица тога, да други народи у Црној Гори своје националистичке тврдње и радње не запажају, а истовремено дижу безобзирну галаму и када виде нашу националну заставу“, сматра он.

Генци је истакао да је Дан заставе празник свих Албанаца, 28. новембра 1443. године Скендербег је истакао албанску заставу на Круји. Такође, 1912. године је проглашена независност Албаније у Влори.

Као предсједник Националног савјета Албанаца имао сам част да се обратим присутнима на свечаној академији у Улцињу. На ту свечаност смо позвали и дипломатски кор и Министарство за људска и мањинска права, предсједнике општина, одборнике и посланике. Имали смо част да активност, коју финансијски подржава Фонд за мањинска права, обиљежимо гостовањем оркестра Националног балета и Опере из Тиране. Наше је уставно право обиљежавање националних празника. А ако то некоме смета, онда је то његов проблем“, закључио је он.

БЛИЦ