Данијел Сервер: На ред стиже размена амбасадора

danijel-serverПод нормализацијом односа са квазиинституцијама у Приштини тренутно се подразумева договор око севера Косова. То ће бити довољно за добијање датума, али Србија ће морати да иде и даље – да успостави дипломатске односе са КиМ и размени амбасадоре.

Ово, у интервјуу за ”Новости”, поручује Данијел Сервер, амерички стручњак за Балкан и професор међународних студија на Универзитету Џон Хопкинс. Он објашњава да ће чланице које су признале независност Косова инсистирати на дипломатским односима Приштине и Београда, чак и ако ЕУ као целина то не буде.

– Биће много услова у наредним месецима и годинама. Косово ће бити проблем у многим од 35 поглавља преговора, осим ако се не постигне свеобухватно решење на почетку процеса. Мораћете да испуните многе друге критеријуме за чланство, ускладите законе са европским. Не постоји једна, већ више ”улазница” за ЕУ. За то ће вам бити потребна најмање деценија.

Сервер каже да Србији проблем прави и то што је још пријемчива за романтичне представе о везама са Русијом и Покретом несврстаних и да не одустаје од убеђења да тражење суверенитета над целим Косовом нема никакве везе са будућношћу у ЕУ, и поручује:

– Ако имате утисак да вам овај процес наноси само ”бол”, можда сте у погрешном процесу.

Чак и српске идеје о подели овај аналитичар сматра нереалним покушајима, јер не види могућност нових промена граница на Балкану, јер то, како каже, неће бити прихватљиво ни за Европу ни за САД.

Документе о Косову, које су усвојиле Влада и Скупштина, Сервер сматра неприхватљивим за свет:

– Не верујем да је платформа корак напред: она понавља захтев Србије за суверенитет над целим Косовом, предлажући посебну управу Албанаца, који би постали грађани другог реда унутар Србије. Они то неће прихватити, а нико у Европи или САД неће од њих то захтевати. Али, хајде да видимо шта ће се дешавати у разговорима између Дачића и Тачија. То је важније од онога што пише у платформи.

Сервер и даље верује да је Ахтисаријев план најбоље решење и не види који су разлози да га Србија не прихвати.

– То је већ прихваћено код квазиинституција у Приштини, Вашингтону и Бриселу, и у овим центрима се очекују даљи споразуми који ће довести до имплементације Ахтисаријевог плана.

НЕМАЧКА ОШТРА Заиста постоје само два питања око којих постоји неслагање Вашингтона и Београда: Косово и РС, али то не утиче на њихове у основи пријатељске односе у многим другим областима. ЕУ сад преузима оштрији став око Косова, углавном због немачке иницијативе.

НОВОСТИ / СРБИ НА ОКУП