У Зрењанину одржан семинар на којем су учествовали представници Војске Србије и НАТО Војне канцеларије за везу

nato-srbija

ЗРЕЊАНИН – Министарство одбране Велике Британије Србију види као значајног чиниоца за мир и стабилност у региону, изјавио је данас изасланик одбране Уједињеног Краљевства у Београду пуковник Роберт Томлинсон.

 

Он је, на семинару за медије „Међународна војна сарадња и мултинационалне операције” у Зрењанину, подсетио да је Велика Британија прошле године уложила 500.000 евра у реформу система одбране Србије, и најавио још толико за наредну годину.

Према његовим речима, новац који Велика Британија улаже у реформу система одбране Републике Србије највише се троши на остваривање медицинске сарадње, на обуку српских официра у тој земљи, на часове енглеског језика за припаднике Војске Србије…

Томлинсон је истакао и да Велика Британија има високо мишљење о броју припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама и о томе што ће наредне године у мировним мисијама Уједињених нација и Европске уније бити ангажовано 500 српских војника.

„Чињеница да ‘извозите’ 500 мировњака у веома кратком периоду од када сте их ‘увозили’, током деведесетих, значи да је то веома успешна прича и да сте урадили фантастичан посао”, рекао је Томлинсон.

Током семинара, на којем су учествовали и представници Војске Србије и НАТО Војне канцеларије за везу, било је речи и о значају међународне војне сарадње, учешћа српских војника у мултинационалним операцијама, али и о искуству припадника система одбране Србије које је стечено у процесу европских интеграција.

Према речима пуковника Катарине Штрбац из Института за стратегијска истраживања Министарства одбране, српска војска мора још много да учи када је реч о управљању кризним ситуацијама, посебно када је реч о учешћу у мултинационалним операцијама.

Штрбац је објаснила да је концепт мултинационалних операција значајно измењен у односу на период када је у њима учествовала војска некадашње Југославије.

„Због тих разлога, али и залагања Европске уније за свеобухватно управљање кризом на одређеној територији, Министарство одбране и Војска Србије ће интезивирати разговоре и направити модуле на свим нивоима школовања како би се стекло што боље знање у тој области”, рекла је Штрбац.

Она је додала и да је Србија тренутно позната као земља која може да обезбеди изванредне медицинске капацитете, због чега су српски војници послати у мировне мисије у Мали и Централноафричку Републику, упркос томе што то ангажовање није било у плану за 2014.

„С обзиром на то да земље чланице Европске уније нису имале капацитете који су им потребни, нама је послата молба да учествујемо у те две мисије. Иако их нисмо планирали, нити су биле у нашем буџету, прихватили смо тај позив због интереса Србије у контексту процеса приступања ЕУ, што је нашло на велико одобравање унутар ње”, рекла је Штрбац.

(Танјуг)