Калашњиков пионира европског тероризма од данас музејски експонат на КиМ

adem jasari

Низом манифестација Косово данас прославља сто другу годишњицу независности Албаније, Дан заставе и рођендан „националног хероја“ Адема Јашарија – за косовско друштво – три јубилеја. Колико су ове годишњице косовским Албанцима важне, говори чињеница да је данас национални празник и нерадан дан за запослене у косовским институцијама, да су улице готово свих косовских градова окићене албанским заставама, док је калашњиков Адема Јашарија од данас музејски експонат, а сви ткзв. косовски званичници, од којих неки и његови ратни саборци, у мимоходу и с пијететом посећују споменик Адему Јашарију у Преказу. Са овом годишњицом поклапа се и још једна – седамнаест година од првог појављивања УЧК у јавности.

 

Од америчког Тханксгивинг дана до албанског Дана заставе Прослављајући амерички Дан захвалности на Косову и одајући поштовање Сједињеним америчким државама на подршци Косову, у Витини је јуче откривен споменик преминулом америчком дипломати, Ричарду Холбруку, који је последње две деценије, уз брачни пар Клинтон и бившег америчког државног секретара, Медлин Олбрајт, био кључан подржавалац косовске независности.

„Црвене и црне заставе налазе се у сваком делу престонице. На Дан независности Албаније, албански осећај појачан је чак и код деце која весело и поносно, певају већ познат рефрен О како је добро бити Албанац, о хеј, о хеј,“ овако је РТК описао атмосферу у престоници Косова за прославу 28. новембра. Ова телевизија читав дан, заједно са Косоварима, уз богат културно-уметнички програм и акцију „Купуј албанско“, слави годишњицу независне Албаније.

И одлазећи такозвани косовски премијер Хашим Тачи је на свом Фејсбук профилу „свим Албанцима, ма где они живели“ честитао Дан независности Албаније и Дан заставе.

„Данас наши сународници који свуда живе, славе велик историјски догађај – Дан заставе, Дан независности Албаније. Овај догађај је инспирисао и широко узгајао смисао и идеју слободе годинама, чак и у преосталим деловима у иностранству 28. новембра 1912. Албанци данас славе 102 године независности, уз бољу позицију у политици, дипломатији и јасној европској перспективи. Албански грађани, где год да живите, честитам вам национални Дан заставе, честитам Дан независности Албанији,“ написао је Тачи на свом Фејсбук профилу.

Рођендан Адема Јашарија – „необичног хероја“

Међутим, ове године је посебно обележен и рођендан Адема Јашарија. Поред тога што су готово сви косовски политичари обишли меморијални споменик Јашарију у Преказу, Јашари је од данас добио своје место и у косовском музеју.

РТК је јуче у својем дневнику информисао јавност да ће од данас сви који желе моћи у музеју Косова да погледају оружје које је користио „легендарни командант“ Адем Јашари. Ова посебна музејска поставка, како је објаснио њен аутор – Садик Краснићи, представља изложбу „артефаката херојству породице Јашари“ и биће отворена од данас у 14х.“На овој изложби заинтересовани ће видети калашњиков ‘АК’, који је било лично оружје Адема Јашарија, које је кинеске производње,“ рекао је Садик Краснићи у дневнику РТК, објашњавајући да је управо тај калашњиков оружје са којим је Адем Јашари отишао у Албанију, а који се у музеју налази веома близу ручно израђеним пиштољу Хамзе Јашари.И косовски политичар и борац за права Албанаца са Косова, Адем Демаћи, у свом интервјуу за косовски медијски сервис, објаснио је ко је био Адем Јашари, осврћући се на особине албанског народа.

„Адем Јашари је необичан херој, херој нашег времена, а само албански херојски народ, који никада није одустајао, који је увек у току своје историје водио неравноправне борбе – увек смо били инфериорни у односу на наше непријатеље – са Римом, са Словенима, Османлијама, али никада није престала наша борбу да будемо независни,“ рекао је Демаћи.

Појављивање УЧК-а у јавност – „почетак велике мобилизације за рат који је почињао“

„Реџеп Сељими, Даут Харадинај и Муја Краснићи, мученици, 28. новембра 1997. године су се у Лауши, општина Србица, први пут појавили у јавности као припадници УЧК-а,“ објашњава својим читаоцима данас Косовапресс у чланку о седамнаестогодишњици од појављивања УЧК-а у јавности.

„То је био почетак велике мобилизације за рат који је почео. Који је претходио првој ударној борби између УЧК-а и српске полиције, коју је водио легендарни командат Адем Јашари,“ наводи Косовапресс у свом чланку о 17 година од појављивања УЧК-а у јавности.

Косовапресс додаје да је новембру 1997. године, у борби између УЧК-а и српске војске и полиције страдао албански учитељ Халит Геци, на чијој су се сахрани први пут у јавности појавили и припадници УЧК-а.

За крај дана, на аеродрому „Адем Јашари“ у Приштини, откривен је још један монумент овој слављеној историјској личности косовског народа по којој аеродром и носи име, каои и споменик „Пријатељима слободе“ у последњем рату на Косову у Ђаковици.

КоССев