Пусић поручила властима у Србиjи: Наставите европски пут и оградите се од Шешеља

vesna_pusic

ЗAГРEБ – Хрватска министарка спољних и европских послова Весна Пусић изjавила jе вечерас да би власт у Србиjи, ограђивањем од онога што говори лидер радикала Воjислав Шешељ, допринела добрим односима у региону и поручила српском државном врху да настави европски пут коjим иде цела региjа.

Пусићева jе, у емисиjи РTЛ Данас, на питање шта Србиjа мора да предузме да случаj Шешељ престане да нарушава односе, као што се очито догађа, рекла да jе Шешељ, сам по себи, маргиналан лик, али да jе говор мржње и ратнохушкачки говор на овим просторима краjем 80-их и у 90-има допринео jе великим несрећама.
„Свима у Хрватскоj jасно jе да српске власти нису привремено ослободиле Шешеља из хашког притвора, али исто тако, сваком рационалном политичару jе jасно да би неколико реченица у коjима се свака власт, у овом случаjу она у Србиjи, ограђуjе од онога што Шешељ говори, допринела добрим односима у региjи и поправљању онога што jе таква ратнохушкачка реторика узбуркала друштва“, рекла jе Пусићева.

Хрватска министарка jе додала да уместо те реторике, имамо опречне реакциjе, подсетивши да jе председник Србиjе Tомислав Николић раниjе данас изjавио да jе Хрватска инструментализовала Eвропски парламент, и то у предизборне сврхе.
„Не видим какве то има везе с предизборним сврхама. Aли драго ми jе да предсjедник Николић мисли да jе Хрватска толико утицаjна да може инструментализовати Eвропски парламент. Власт у Србиjи мора да разуме да када би се та реторика превела на било коjи jезик, свима би се дигла коса на глави“, навела jе Пусићева.

Oна jе додала да, што се предизборне атмосфере тиче, за Хрватску jе ово „само загађивање простора“.
„Имамо ми своjе животне и важне теме о коjима треба да разговарамо у предизборно време. На томе се у Хрватскоj неће ни добити нити изгубити избори. Знаjући где смо и знаjући шта jе оваква реторика већ учинила, сваки мудри политичар би се од тога дистанцирао и наставио нормалан, европски пут коjим региjа иде и коjи jе за региjу jедини прави излаз, а не повратак у оваj хорор о коjем слушамо“, закључила jе Пусићева.

Танјуг