„Доларофобија“ тресе ЕУ – европске државе повлаче енормне залихе злата из САД

dolar-pada-1

Светска финансијска криза навела је неке државе да повуку своје златне резерве из других земаља. Холанђани су недавно повукли злато у вредности 5 милијарди долара из Њујорка и претворили га у европску валуту, а слични потези очекују се од Швајцарске, Немачке и Шведске.

Бесомучно штампање новца од стране многих америчких банака забринуло је европске државе, које су поставиле питање безбедности својих резерви злата обрачунатих у доларима. У страху од девалвације својих резерви, одлучили су да повуку злато из САД.

 

Централна банка Холандије једна је од последњих у низу банака које су повукле своје златне полуге из Сједињених Држава, а пре неколико дана је објавила да је повукла петину од укупно 612,5 тона колико имају у Њујорку, и пренела их у Амстердам.

Овај потез је направљен како би се „залихе злата редистрибуирале на много уравнотеженији начин него до сада“, објаснили су из банке. Међутим, очигледан је страх и све већ неповерење у Америку.

“Овом политиком Централна банка Холандије придружује се многим европским банкама које чувају велики део својих резерви злата у сопственој земљи“, наводи се у саопштењу.

Холандске резерве злата су расподељене на следећи начин: 31 проценат налази се у Амстердаму, 31 проценат је у Њујорку, 20% налази се у канадском граду  Отави, док је 18 процената у Лондону.

У међувремену, Швајцарска је организовала референдум под називом „Сачувајмо швајцарско злато“, који ће се одржати 30. новембра.

Уколико прође, примораће Националну банку Швајцарске да конвертује петину својих залиха из САД и Канаде и злато, које ће складиштити у својој земљи, а не у иностранству.

– Швајцарска иницијатива је само део глобалне иницијативе која се залаже за престанак бесомучног штампања новца. Огромне количине злата се повлаче управо сада – изјавио је Кос Јансен, амстердамски аналитичар златних резерви, запослен у престижној сингапурској компанији „Булион Стар.“

Француска се недавно придружила овом тренду, а најгласнији иницијатор била је Марин Ле Пен, вођа крајње деснице.

У отвореном писму Кристијану Нојеру, гувернеру Народне банке Француске, ле Пенова захтева и ревизију 2.435 тона резерви злата које Французи поседују.

Немци су 2013. године покушали да ово спроведу у дело, али безуспешно. Међутим, очекује се поновни покушај, чиме би се Немци придружили Француској, Холандији и Швајцарској.

(Блиц-РТ)