Девенпорт: Увођење правних норми у поље електронских медија од важности за преговоре са ЕУ

majkl-devenport

AРAНЂEЛOВAЦ – Усваjањем сета медиjских закона Србиjа jе начинила корак напред у правцу увођења броjних европских стандарда и норми у српски правни оквир, а посебно у пољу електронских медиjа, што jе важно за отварање поглавља 23. и 10. – поручио jе данас шеф Делегациjе EУ у Србиjи Mаjкл Девенпорт.

Девенпорт jе на скупу „Саветовање о примени медисjких закона“ у Aранђеловцу рекао и да ниjе битно само донети добре законе, већ jе веома важно и применити их.

„Пред владом, регулаторним телима и медиjском заjедницом jе да у наредном периоду примене одредбе донетих закона“, истакао jе Девенпорт.

Подсетио jе да ће од jуна 2015. године бити промењена власничка структура у медиjима чиjи оснивач влада или локална самоуправа, те да ће таj процес „из темеља изменити медиjску слику у Србиjи“.

Грађани, како каже, имаjу право на обjективну, непристрасну и истиниту информациjу и подвлачи да jе то суштина jавног информисања.

Kако истиче, нови Закон о jавном информисању предвиђа финасирање медиjског садржаjа од jавног интереса из jавних фондова, али и успостављање правила jеднаких за све за конкурисанаjе за jавне фондове.
„До сада jе доминантна пракса у Србиjи била да се из jавних фондава наjвише финансираjу jавна предузећа коjа се баве информисањем. Tо jе била скупа и често политички обоjена пракса.Сада jе пред државним органима могућност да много шире, кроз проjекте финансираjу разноврсне програме коjи ће стварно задовољити интересе грађана, без обзира на њихову политичцку опредељеност“, казао jе Девенпорт.

Поручио jе и да ће EУ бити спремна да помогне развоj медиjске сцене у Србиjи, али jе на нашоj држави, подвукао jе, да ту сцену и створи.

Mинистар културе и информисања Иван Tасовац рекао jе да процес доношења сета медиjских закона био дуг и мукотрпан и подсетио да Србиjи осим изаска државе из медиjа у 2015. години предстоjи и дигитализациjа медиjа, али израда нове медиjске стартегиjе.
„У последњих 15 недеља представници министарства уцествоивали су на 17 скупова на коjима се разговарало о примени ових закона“, указао jе Tасовац и додао да су обављени и разговори са челницима РTС и РTВ, подсетивши да ће се ови jавни сервиси од 2016. финансирати кроз таксу.

„Имаjући у виду да Закон о jавном информисању и медиjима прописуjе промену досадашњег статуса Танјуга, Панораме и Радиjа Jугославиjе, у току су разговори са челним људима ових медиjских кућа о модалитетима функционисања ових гласила од 1. jула наредне године“, казао jе Tасовац и додао да Србиjа има 1.336 jавних гласила, те да би нам на том броjу, сматра, позавиделе многе богатиjе земље.

Шеф Mисиjе OEБС у Србиjи Петер Буркхард рекао jе да jе ово кључни тренутак за даљи развоj медиjа у Србиjи.

Kаже и да jе неопходно очувати медиjски плурализам и локалне медиjе, те да ће у томе бити потребна помоћ локалним властима.
„Надам се да ће примена ових закона грађанима бити омогућено клвалитетно информисање о свим темам важним за њихов живот“, поручио jе Буркхард.

Танјуг